BNM promite că va face băncile să fie precaute în legătură cu aplicarea legii amnistiei fiscale

  • 18 August 2018 15:27
BNM promite că va face băncile să fie precaute în legătură cu aplicarea legii amnistiei fiscale

Banca Națională a Moldovei (BNM) va instrui toate băncile în vederea aplicării cu strictețe a măsurilor de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate în cadrul amnistiei capitalurilor.

Potrivit INFOTAG, care face trimitere la un interviu cu guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, acordat mai multor instituții media, instruirea va fi făcută pentru a nu admite acțiuni imprudente în procesul de declarare a mijloacelor bănești.

"Dacă averile vor include acțiuni în bănci peste cota semnificativă de 1%, proprietarii acțiunilor vor fi supuși în mod obligatoriu evaluării de competență și onorabilitate (fit-and-proper) și, în caz de neconcordanță, vor fi impuși să-și vândă acțiunile conform procedurilor de înstrăinare forțată", a menționat el.

Guvernatorul BNM a precizat că băncile centrale au în general reținere față de amnistiile fiscale sau de capital, dar odată ce a fost adoptată Legea privind declararea voluntară, rolul BNM e să se asigure că ea nu va deveni un teren propice pentru abuzuri.

Legile privind amnistierea fiscală și declararea voluntară a averilor au fost votate de către Legislativ  la 26 iulie a.c. Ele vor permite legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate până acum contra unei taxe de 3 la sută. Aceste legi au fost criticate dur de către experții din domerniu, precum și de misiunile diplomatice ale SUA și UE, iar organismele financiare internaționale au atras atenția că în acest fel ar putea fi legiferate unele averi dobândite ilicit, mai ales în contextul în care nu a fost investigată frauda bancară de proporții din 2014, soldată cu dispariția a, cel puțin, unui miliard de dolari din  sistemul bancar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău