BLOOMBERG | României i se cere să-și înlocuiască modelul de creștere economică bazat pe consum
-
05 Februarie 2018 07:09
România trebuie să adopte un alt model economic pentru a evita o eventuală criză provocată de actuala sa dezvoltare economică bazată pe consum, potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), scrie Bloomberg.
Cu o creștere economică ajunsă la limită prin reducerea impozitelor și majorarea salariilor din sectorul public, guvernul ar trebui acum să se orienteze spre o traiectorie mai ușor de susținut, a declarat Matteo Patrone, directorul regional al băncii de credit cu sediul la Londra. Oficialii pot face acest lucru impulsionând investițiile în infrastructură și îmbunătățind gradul de absorbție al fondurilor UE pentru dezvoltare, a mai spus el.
„Autoritățile par să înțeleagă întrutotul necesitatea de a schimba modelul de dezvoltare”, a subliniat Patrone într-un interviu. „Să sperăm ca acest lucru să se pună cât de curând în practică”.
Această țară riverană Mării Negre a înregistrat ritmul economic cel mai rapid din UE în cel de-al treilea trimestru al anului 2017, când PIB-ul a atins la nivel anual o creștere de 8,8%. Dar tulburările politice – printre care și schimbarea a trei guverne într-un singur an – au descurajat investițiile, infrastructura și sistemul de sănătate din România fiind catalogate de Eurostat drept cele mai slabe din organizație. Complicând și mai mult lucrurile, deficitul bugetar începe să depășească limita de 3% din PIB, stabilită de UE.
Noul premier, Viorica Dăncilă, afirmă că principala sa prioritate va fi aceea de a mări „dimensiunea europeană” a guvernului și de a folosit banii primiți de la Bruxelles pentru finanțarea unor mari investiții. În primul său discurs rostit în fața parlamentului, ea a spus că, până în anul 2020, dorește să dechidă cel puțin 350 km. de autostradă, 250 km. de căi ferate și mai multe școli, grădinițe și spitale.
Proasta infrastructură
„Proasta infrastructură a țării a devenit o piedică serioasă în procesul de aliniere la standardele UE și trebuie luate măsuri”, a mai spus Patrone. „În prezent, se poartă un dialog între instituțiile financiare internaționale și Comisia Europeană pe tema dezvoltării infrastructurii din România”, a subliniat el.
În acest an, creșterea economică ar urma să se încetinească pe măsură ce consumul începe să scadă, iar stimularea fiscală devine mai limitată. În ultimii ani, BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu o cifră de investiții de aproximativ 1,7 miliarde euro ($2,1 miliarde), a finanțat mai ales proiecte din sectorul privat.
În anul 2017, a finanțat 29 astfel de proiecte, totalizând aproximativ 500 milioane euro, precizează Rador.