Blinken: SUA rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice cetățenii R. Moldova să își exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători

  • 23 Octombrie 08:36
Blinken: SUA rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice cetățenii R. Moldova să își exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători

Statele Unite ale Americii rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice cetățenii R. Moldova să își exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători, se arată într-un comunicat dat publicității de secretarul de stat Antony Blinken, transmite G4Media.

Referendumul pentru integrarea republicii Moldova în UE a trecut, duminică, doar cu câteva mii de voturi în plus față de cei care au spus „NU” aderării. Maia Sandu a intrat în turul doi cu candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM, pro-rus), Alexandr Stoianoglo, însă există temeri că bătălia dintre cei doi se va decide la un scor foarte strâns, potrivit sursei citate.

Redăm mai jos comunicatul secretarului de stat, Antony Blinken:

„Statele Unite felicită poporul moldovean pentru că și-a făcut auzită vocea într-un număr record în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la UE desfășurate simultan ieri. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală s-au asigurat că alegerile au fost bine gestionate și competitive, în pofida încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a remarcat Misiunea de Observare OSCE/ODIHR.

Confruntându-se cu eforturile fără precedent ale Rusiei de a refuza poporului moldovean dreptul de a-și alege propriul viitor, majoritatea moldovenilor au votat în favoarea modificării constituției pentru a promova aderarea Moldovei la UE.

Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a perturba alegerile și referendumul și pentru a submina democrația din Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită și cumpărarea de voturi, dezinformare și activități informatice răuvoitoare. Pe măsură ce privim spre turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova din 3 noiembrie, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice moldovenii să își exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători.

Statele Unite vor continua să sprijine eforturile Moldovei de a asigura un proces credibil, transparent și democratic pe 3 noiembrie. Alături de aliații și partenerii noștri, Statele Unite sunt alături de poporul moldovean în dorința sa de a avea un viitor sigur, prosper și democratic”.

Menționăm că, turul II al alegerilor prezidențiale se va desfășura duminică, 3 noiembrie. Actuala președintă a câștigat turul întâi al alegerilor cu puțin peste 42% și se va lupta pentru funcția de președinte cu Alexandr Stoianoglo, care a acumulat aproape 27%. 

În prima reacție de după rezultatele alegerilor, Maia Sandu a acuzat „o fraudă fără precedent”, subliind că autoritățile dețin probe că ținta grupărilor criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi cu scopul de deturna procesele democratice.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău