Maia Sandu câștigă turul întâi al alegerilor prezidențiale, cu puțin peste 42%, conform datelor CEC. Actuala președintă se va lupta în turul II cu Alexandr Stoianoglo
-
21 Octombrie 11:35
Actuala președintă Maia Sandu câștigă turul întâi al alegerilor prezidențiale, cu puțin peste 42%, conform datelor Comisiei Electorale Centrale. La scrutinul din 20 octombrie s-au prezentat peste un milion 560 de mii de alegători, adică 51,67% din cei înscriși înregistrați în listele electorale. Ultimele secții de vot s-au închis pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Canada, la ora 7:00, ora locală, a anunțat Comisia Electorală Centrală, transmite Radio Chișinău.
Cea mai înaltă rată de participare la vot în țară s-a înregistrat în raionul Dondușeni, cu 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot. Cea mai scăzută rată a prezenței a fost înregistrată în raionul Basarabeasca, cu o participare de 39%, a comunicat președinta CEC, Angelica Caraman.
„În mun. Chișinău au votat 361 mii 786 de persoane sau 54% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale. La secțiile de votare deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Rep. Moldova, care-și au domiciliul în stânga Nistrului s-au prezentat peste 16 mii de alegători.
Conform informațiilor deținute în secțiile de votare deschise peste hotarele țării s-au prezentat la urne peste 240 de mii de alegători.
Dup închiderea secțiilor de votare din statele în care sunt organizate birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență, a demarat procedura de numărare a buletinelor de vot recepționate prin plic. În acest fel au fost deschise cele 1344 de plicuri: 438 în Canada, 705 pentru Statele Unite ale Americii și în Suedia 201.
Cei mai activi au fost alegătorii cu vârsta cuprinsă între 36-45 de ani și 56-65 de ani”, a declarat Angelica Caraman.
La referendum au luat parte un milion și aproape 480 de mii de alegători, reprezentând o rată de participare de aproape 50 la sută.
„Amintim că, pentru ca referendumul să fie declarat valabil la el trebuie să participe cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși pe liste. Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a adoptat majoritatea cetățenilor care au participat la referendum”, a mai spus Caraman.
Pentru alegerile prezidențiale se va desfășura turul doi de scrutin. În listă se vor regăsi actuala președintă Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, fostul procuror-șef al Rep. Moldova. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
„Informațiile preliminare arată că nici unul dintre cei 11 candidați la funcția de președinte al Rep. Moldova, nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. Respectiv, în termen de două săptămâni urmează a fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin”, a subliniat președinta CEC, Angelica Caraman.
Printre incidentele sesizate în cadrul alegerilor sunt: fotografierea buletinelor de vot, deteriorarea acestora, scoaterea buletinelor de vot din secția de votare, agitație electorală interzisă, afișaj electoral neautorizat, transportare organizată a alegătorilor, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, încălcarea dreptului la vot.