Bilanțul agricultorilor pentru 2012
-
26 Martie 2013 15:24
Agricultorii au făcut marți, 26 martie, un bilanț al anului trecut, care a fost unul dificil din punct de vedere meteorologic și a dus la pierderi considerabile în domeniu.
Fermierii au reușit să îi convingă pe demnitari să adopte o serie de acte normative pentru ameliorarea situației din agricultură, cum ar fi introducerea impozitului consolidat, dar solicită în continuare majorarea subvențiilor acordate de stat.
Pentru ca agricultorii din Republica Moldova să poată beneficia pe deplin de subvențiile acordate de stat, fondul de subvenționare trebuie să crească până la un miliard de lei, a declarat, în cadrul raportului său, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect” , Alexandru Slusari.
Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că majorarea fondului de subvenționare, care anul acesta s-a ridicat la 460 de milioane de lei, va fi posibilă odată cu accesarea fondurilor europene.
Tot astăzi la Chișinău și-au prezentat concluziile și recomandările câțiva experți agricoli europeni, după efectuarea unei vizite de studiu în Republica Moldova. Cornel Costeliu de la o asociație de fermieri din județul Suceava, din România, este de părere că Republica Moldova trebuie să investească în sisteme de irigare și în creșterea animalelor.
Directorul Agenției de Dezvoltare a agriculturii din voievodatul Kujawsko Pomorskie, din Polonia, Roman Sass, estimează că în prezent agricultura Republicii Moldova este cu 10 ani în urmă față de cea poloneză, iar unul dintre factorii importanți pentru fermierii polonezi a fost sprijinul financiar din partea Uniunii Europene.
Lipsa tehnologiilor avansate și accesul limitat la finanțare sunt principalele probleme pe care le întâmpină agricultorii din Republica Moldova și pe care le-ar putea soluționa cu sprijinul Uniunii Euroepene, sunt de părere experții europeni.