„Nu contează de unde să vină lumina, de dincoace sau de dincolo de Nistru – important lumină să fie”. Locuitorii din Varnița, Copanca și Fârlădeni, din Zona de Securitate, în fața crizei energetice (FOTO)
-
17 Ianuarie 17:37
În timp ce unii oamenii din satele din Zona de Securitate așteaptă ca situația să fie rezolvată complet, nu pe termen scurt, alții se tem că nu vor putea să achite facturile mai mari pentru energie. Echipa Radio Chișinău a mers în localitățile din această zonă și a discutat cu oamenii despre criza energetică și cum îi afectează.
Deconectările de la energia electrică continuă în satele din Zona de Securitate, care au rămas racordate la sistemul transnistrean. Acestea durează până la 5 ore pe zi, ne-a spus Dumitru Vicol, consilier local în satul Varnița. El așteptă ca satele din această zonă să fie conectate la sistemul energetic național.
„Situația care s-a format din 1992 până în ziua de astăzi a și creat aceste momente, dar care e ieșirea - acolo sus trebuie să se gândească. Eu sunt consilier în satul Varnița și am pregătit listele, am dat la primărie, am înțeles că o dea ceva ajutor, dar dacă o să facă sau nu, deja o să vedem. Noi suntem legați 100% de sistemul energetic al Transnistriei. Nefiind specialist, nu văd cum ar fi putut să se rezolve această situație în timp scurt. Generatoarele care sunt aduse, să zicem 10-15% din problemă o să rezolve, pe un timp scurt, dar situația nu este deloc pe un timp scurt. Trebuie să fie un proiect cu satele care se află în Zona de securitate, un plan trebuie să fie, dar nu că au adus două generatoare și gata, problema e rezolvată, nu s-a rezolvat deloc”, a declarat Dumitru Vicol.
Cele mai vulnerabile sate sunt Varnița și Copanca, acestea nu dispun de conexiuni directe la energie cu malul drept al Nistrului. I-am întrebat pe locuitorii din aceste cum se descurcă în această situație. Populația se teme de incertitudinea și de faptul că nu știu ce va fi în continuare.
„De dincoace, sau de dincolo de Nistru - lumină să fie”, spun unii oameni, alții însă sunt îngrijorați că nu vor putea plăti pentru energie.
„Cei de sus trebuie să se înțeleagă. Pentru mine nu contează de unde vine lumina, de dincoace sau de dincolo de Nistru. Important e lumină să fie.”
„Se stinge lumina, câte cinci ore pe zi. Este orarul pe internet și ne uităm la ce oră se va stinge. Mâine se va deconecta de la ora 16 până la 22 seara, câte cinci ore pe zi. Eu cred că parlamentul e vinovat, pentru că ei au știu că o să fie criză și trebuiau să se pregătească pentru asta. Noi avem lumină de la Transnistria și e mai ieftină, iar la gaz avem compensații. E ok cu lumina de la Transnistria, pentru că achităm mai puțin, dacă o să fie ca în Moldova și o să plătim cinci lei, nu știu cum noi o să ne descurcăm. Oamenii nu au bani să plătească mai mult - în Copanca oamenii nu au de lucru.”
„În fiecare zi nu avem lumină. Eu cred că trebuie să se înțeleagă unul cu altul, la o masă rotundă. Pensia e mică, multă lume nu lucrează... Au copii și oamenii sau speriat, pentru că cinci lei într-adevăr e mult. E grav, familii tinere fără lumină în casă cu 12 grade.”
„Da, pe cinci ore se deconectează lumina. Când nu e lumină nu lucrează aparatele, nu putem să ne încălzim e foarte frig în casă. Eu cred că trebuie să se ajungă la un acord.”
„Eu vreau ca toate țările să trăiască bine și să nu fie războaie.”
Locuitorii satului Copanca au mai declarat pentru Radio Chișinău că acum cei mai mulți oameni procură cămine și generatoare pentru a se încălzi.
Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca localitățile Varnița și Copanca să fie conectate la rețeaua de energie electrică din dreapta Nistrului, în contextul crizei energetice din regiunea transnistreană, care afectează și mai multe sate care au rămas racordate la sistemul energetic al Tiraspolului. Totodată, 14 localități din Zona de Securitate urmează să fie racordate la rețelele gestionate de Moldovagaz.