BERD își vinde pachetul de acțiuni deținut într-o bancă din R.Moldova

  • 02 Aprilie 2019 15:46
BERD își vinde pachetul de acțiuni deținut într-o bancă din R.Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul unei tranzacții directe, își vinde pachetul de acțiuni în Mobiasbancă - Groupe Societe Generale, care este cea de-a treia instituție financiară din Moldova ca mărime.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în decizia Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), publicată pe site-ul autorității de reglementare. Consiliul CNPF a aprobat coordonarea unei tranzacții speciale de cumpărare-vânzare a 884 151 acțiuni Mobiasbancă, după examinarea cererilor și a documentelor de la Societe Generale și BERD. În prezent, BERD deține 8,8% din acțiunile Mobiasbancă. Tranzacția de vânzare directă presupune că atât cumpărătorul, cât și vânzătorul trebuie să obțină permisiunea directă de la autoritatea de reglementare a pieței pentru desfășurarea acesteia. 

Vânzarea pachetului BERD din capitalul Mobiasbancă înseamnă că grupul maghiar OTP va cumpăra direct pachetul de control de la grupul financiar francez Societe Generale. În prezent, Societe Generale deține 87,85% din capitalul Mobiasbancă. După dobândirea cotei BERD, participația sa va crește până la 96,65%.

Solicitat de corespondentul INFOTAG, un interlocutor de la Mobiasbancă a menționat că BERD și grupul francez au avut un acord preliminar precum că, în cazul în care Societe Generale intenționează să vândă Mobiasbancă, BERD își va vinde activul în această bancă acționarului său majoritar.

Potrivit informațiilor deținute de INFOTAG, OTP Group va face o ofertă tender, conform legislației Republicii Moldova, pentru a cumpăra acțiunile celorlalți acționari mici ai Mobiasbancă, care dețin mai puțin de 4% din acțiuni. Dar acest lucru se va face după finalizarea tranzacției cu procurarea pachetului de 96,65% de la Societe Generale. Grupul Societe Generale a semnat un acord privind vânzarea băncii sale din Moldova - Mobiasbancă - grupului maghiar OTP.

Nici în țara de funcționare a activului - Moldova, nici în țara vânzătorului său - Franța, nici în țara cumpărătorului - Ungaria, nu se spune nimic public despre prețul tranzacției. Însă pe coridoarele băncilor moldovenești se zvonește că Groupe Societe Generale vinde banca din Moldova pentru maximum 45 de milioane de euro (aproximativ 879,75 milioane de lei). În acest caz, multiplicatorul de capital al acțiunilor Mobiasbancă constituie 0,61. Acest coeficient este mult mai scump decât s-au vândut pachetele majoritare a două bănci sistemice din RM - Moldova Agroindbank și Moldindconbank, chiar dacă cota lor de piață este mult mai mare decât cea a Mobiasbancă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău