Beneficiarii de pensii vor primi mai mulți bani, începând cu ziua de astăzi. Care este majorarea aplicată

  • 01 Aprilie 2022 12:42
Beneficiarii de pensii vor primi mai mulți bani, începând cu ziua de astăzi. Care este majorarea aplicată

Coeficientul de indexare se va aplica doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, în mărime de 9.900 lei. Decizia aprobată anterior de Guvern este aplicată în practică de astăzi, transmite DIGi24.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă este de 2.278,8 lei, iar pentru pensiile de dizabilitate după cum urmează:

  • 1.709,1 lei în cazul unei dizabilități severe;
  • 1.595,16 lei în cazul unei dizabilități accentuate;
  • 1.139.40 lei în cazul unei dizabilități medii.

În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii va fi mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se va acoperi din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime. Tot de astăzi, pensiile au fost majorate cu sumă fixă de 171,71 lei.

Autoritățile spun că indexarea pensiilor va genera cheltuieli de peste 2,1 miliarde lei. Suplimentar, urmează să mai fie alocat peste un miliard lei pentru majorarea pensiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău