BEM sau nu BEM (Ziarul Național)
-
12 Iunie 2015 09:32
Revista presei din 12 iunie 2015
BEM sau nu BEM: Aceasta-i întrebarea… care apare în Ziarul Național. După ce săptămâna trecută premierul Gaburici a anunțat că BEM va fi lichidată, peste câteva zile liderii alianței de guvernare au ieșit cu declarația că aceasta va fi naționalizată. ZN scrie că lichidarea și naționalizarea nu e deloc același lucru. Autorul crede că varianta definitivă încă nu e aleasă. Alegerea e grea și ambele variante sun proaste, scrie ZN. Situația va deveni mai clară abia după negocierile cu FMI și potrivit autorului, argumentele FMI-ului, care cere lichidarea băncii vor cântări mai greu.
Vor „dadaiștii” să compromită Ziua Independenței? – se întreabă Nicolae Negru referindu-se la anunțul Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” de a organiza un protest pe 27 august. Autorul citează o analiză Stratfor privind mișcările protestatare din Europa Centrală și de Est, inclusiv Republica Moldova, care vorbește despre „potențialele schimbări geopolitice” pe care le-ar putea provoca acestea. „Deoarece competiția dintre Rusia și Occident pentru „statele de frontieră” continuă, mișcările de protest vor indica ce fel de strategii vor aplica Moscova și Occidentul în regiune”, scrie Stratfor. Următorul miting, programat pentru 27 august 2015 ridică noi semne de întrebare. De ce anume pe 27 august? Doresc cumva „dadaiștii” să compromită Ziua Independenței, se întreabă autorul.
Timpul constată că circul care s-a petrecut în duminica în PMAN arată că țara nu are clasă politică. Există o tagmă de profitori șmecheri care își bat joc de acest popor după cum le vrea năravul. Mai mult, ne dăm seama că societatea noastră se împarte în două mari categorii: monștri și oameni. Oamenii au ieșit duminică să protesteze împotriva monștrilor, iar monștrii s-au folosit de oameni, ca de obicei.. Monștrii politicieni și-au tras armate de monstruleți mai mici: bloggeri, postaci, ziariști, prezentatori tv, artiști și oameni simpli care își scot ochii unui altuia din cauza monștrilor care-I conduc.
Jurnal de Chișinău atenționează că R. Moldova se confruntă cu un fenomen periculos pentru securitatea statului. ”Autonomia Găgăuză a ajuns deja să fie condusă de forțe care consultă mai des Moscova decât Chișinăul. În cursa electorală pentru mun. Bălți, este antrenat un alt candidat desantat de Moscova, eliminat anterior pentru utilizarea banilor din Federația Rusă. La conducerea orașelor Comrat și Vulcănești, partidele proeuropene nici măcar nu au depus efort să înainteze un candidat. În cursa electorală pentru ocuparea funcției de primar al or. Taraclia, principalii candidați optează pentru acordarea unui statut special acestui raion, în caz contrar „aderă la Găgăuzia”. Un alt candidat care nici măcar nu vorbește limba română și este cercetat penal pentru furtul de miliarde din sectorul bancar, candidează la primăria or. Orhei și corupe alegătorii cu bani”, scrie Jurnal de Chișinău.