STUDIU | Bărbații văduvi și cei divorțați au o ''probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare''

  • 05 Iunie 2019 14:33
STUDIU | Bărbații văduvi și cei divorțați au o ''probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare''

Bărbații văduvi și cei divorțați prezintă un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare grave în comparație cu femeile aflate în aceeași situație, susține un studiu preluat miercuri de Press Association, preluat de Agerpres.

Experții au ajuns la concluzia că bărbații văduvi au o probabilitate de deces în urma unui infarct cu 11% mai mare în comparație cu femeile care și-au pierdut soții.

La fel, bărbații văduvi au o probabilitate de deces din cauza insuficienței cardiace cu 10% mai mare, iar dacă suferă de ritm cardiac neregulat (fibrilație atrială) au un risc cu 13% mai mare de deces în comparație cu femeile care prezintă afecțiuni similare.

Totodată, bărbații divorțați care suferă de ritm cardiac neregulat au o probabilitate de 14% mai mare de deces în comparație cu femeile divorțate, arată studiul.

În rândul persoanelor căsătorite care suferă de ritm cardiac neregulat, bărbații au un risc de deces cu 6% mai mare decât femeile.

Bărbații celibatari par să aibă perspective mai bune de supraviețuire, burlacii cu insuficiență cardiacă prezentând un risc cu 13% mai redus de deces în comparație cu femeile necăsătorite.

Studiul completează cercetări anterioare care au ajuns la concluzia că statutul marital îmbunătățește șansele de supraviețuire în cazul unui infarct, în special în cazul femeilor.

Noua cercetare a analizat informații medicale provenite de la 1,8 milioane de persoane internate în unități spitalicești din nordul Angliei, diagnosticate cu infarct, insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială, în perioada 2000-2014, pacienții fiind monitorizați în medie timp de 14 ani.

Cercetarea a fost realizată de un grup de experți de la Aston University, din Birmingham, și a fost prezentată la conferința Societății Britanice de Cardiologie (BCS), desfășurată în Manchester.

"Aceste diferențe în funcție de gen pe care le-am constatat s-ar putea datora faptului că nivelul de susținere sau dorința de a solicita sprijin este diferit la bărbați față de femei", a spus Ranjit More, cardiolog la Blackpool Teaching Hospitals NHS Trust.

"După ce identificăm grupul de persoane cu cel mai pesimist prognostic, putem apoi solicita profesioniștilor din domeniul sănătății să-i încurajeze pe aceștia să participe la terapie de grup și să se asigure că dispun de suficiente rețele de sprijin adecvate pentru a rezolva aceste probleme medicale cronice grave".

"Infarctul, fibrilația atrială și insuficiența cardiacă, toate acestea pot duce la deces prematur", a spus Metin Avkiran, director medical asociat în cadrul British Heart Foundation.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău