Banca Transilvania a anunțat BNM în mod oficial că intenționează să achiziționeze acțiunile Victoriabank

  • 09 Noiembrie 2017 17:23
Banca Transilvania a anunțat BNM în mod oficial că intenționează să achiziționeze acțiunile Victoriabank

Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit de la Banca Transilvania pachetul de acte, prin care își anunță intenția să achiziționeze un pachet important de acțiuni ale Victoriabank. BNM urmează să examineze actele și să informeze părțile dacă permite efectuarea tranzacției.

Banca Transilvania intenționează să cumpere un pachet de 39 la sută din acțiunile Victoriabank. Acestea sunt deținute de Insidown LTD din Cipru, iar beneficiar este Sergey Lobanov. Anul trecut acesta a fost exclus din Consiliul de administrație al băncii, scrie BizLaw.

Victoriabank se află sub supraveghere specială a BNM, urmare a constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajării în operațiuni de creditare cu risc sporit.

În cadrul supravegherii intensive a băncii, BNM acordă o atenție sporită transparenței acționarilor și clasificării corecte a activelor, conform riscului pe care îl poartă. În luna martie, mai mulți deținători de cote în capitalul social al băncii au fost amendați cu aproximativ 1 milion de lei. Totodată, în urma rezultatelor controlului complex efectuat la bancă, recent, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea, prin care a decis aplicarea sancțiunii cu amendă față de membrii Comitetului de Direcție al Victoriabank, aflați în funcție în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzii constituie aproape jumătate de milion de lei. În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc.

În același timp, băncii i-a fost prescrisă elaborarea unui plan de măsuri de remediere referitor la lichidarea încălcărilor și neajunsurilor constatate în cadrul controlului cu stabilirea termenelor concrete de realizare.

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din Romania și nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM și Retail. Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajați și peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiză în Republica Moldova din 2008 datorita subsidiarei BT Leasing MD, lider de piata din Republica Moldova, în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Într-un comunicat de presă publicat de Banca Transilvania se menționează că intenționează, ca împreună cu BERD, să dețină pachetul majoritar în Victoriabank. Aceștia vor face o ofertă pentru achizitionarea celorlalte acțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
26 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:50 %
Vint:5,1 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău