Banca Mondială | Semnarea unui Memorandum cu FMI nu înseamnă că R.Moldova va primi banii automat

  • 05 Octombrie 2016 22:00
Banca Mondială | Semnarea unui Memorandum cu FMI nu înseamnă că R.Moldova va primi banii automat

Economia Republicii Moldova va rămâne una fragilă și în 2016, chiar dacă este prognozată o revenire cu circa 2% până la finele anului 2016.

Lipsa finanțării externe, deficitul bugetar, scăderea remitențelor, rata mare a șomajului și nivelul încă înalt al sărăciei vor constitui provocări pe care actuala guvernare va trebui să le depășească pentru a evita o posibilă recesiune. Aceasta este Prognoza Economică Actualizată pentru R. Moldova, lansată miercuri, 5 octombrie, de reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău.

Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere economică a Republicii Moldova la 2%, față de 0,5%, cât anticipa anterior, după o creștere ușoară în prima jumătate a anului. Totuși, nivelul tot mai redus al remiterilor și costurile mari de finanțare pe piața internă, cuplate cu scăderea exporturilor, lipsa investițiilor, stoparea finanțării externe, dar și lipsa de încredere în sistemul bancar vor influența negativ ritmul ascendent al economiei moldovenești în a doua jumătate a lui 2016. Totodată experții Băncii Mondiale estimează un deficit bugetar de circa 3% din Produsul Intern Brut, ceea ce va duce la o scădere modestă a nivelului sărăciei, chiar dacă mai puțin decât se anticipa anterior.

În același timp, potrivit reprezentantului Băncii Mondiale la Chișinău, Marcel Chistruga, presiunile inflaționiste vor persista, iar cel puțin pe termen scurt, piața de muncă nu se va redresa, influențată de nivelul ridicat al migrației și o rată tot mai mare a șomajului.

Potrivit raportului, cu toate că în prima jumătate de an autoritățile au încercat să protejeze plățile sociale, precondițiile impuse de FMI vor limita capacitatea fiscală a statului, afectând mai multe domenii importante. Astfel Republica Moldova se va confrunta cu nevoia de consolidare fiscală pentru a menține viabilitatea finanțelor publice.

Potrivit economistului superior din cadrul Reprezentanței Băncii Mondiale la Chișinău, Ruslan Piontkivsky, pentru a înregistra progrese și a le face de durată autoritățile de la Chișinău vor fi nevoite să semneze Acordul cu Fondul Monetar Internațional, condiție obligatorie pentru reluarea finanțărilor din partea BM. Totodată Piontkivsky a specificat că Memorandumul cu FMI nu va însemna automat eliberarea banilor, fiind necesare semne clare de consolidare a statului de drept, de responsabilizare a instituțiilor, și de sustenabilitate a reformelor.

Totodată, Banca Mondială recomandă Guvernului să recurgă la o reechilibrare a modelului de creștere, să stimuleze sectorul privat, ceea ce ar duce la crearea unor noi locuri de muncă, precum și să ofere întreprinzătorilor o mai bună conectivitate și acces la o serie de oportunități și servicii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău