Axa Republica Moldova-SUA în era Trump: o șansă de relansare a relațiilor strategice dintre Chișinău și Washinghton (Revista Presei)
-
07 Noiembrie 10:47
Președinta Maia Sandu l-a felicitat pe Donald Trump cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale, scrie DW. „Intrăm într-o nouă fază a relațiilor transatlantice. O nouă ordine mondială ne așteptată la orizont. Poate nu se va ajunge la extremele din primul său mandat și vom reveni totuși la o anumită normalitate”, a comentat istoricul basarabean, Igor Cașu.
Fostul ministru adjunct de Externe de la Chișinău, Iulian Groza, a menționat pentru DW că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea readuce un sentiment de incertitudine în relațiile Washingtonului cu Europa, punând unitatea transatlantică din nou la încercare. Potrivit lui, clarificarea poziției SUA față de Ucraina ar putea veni odată cu primele numiri în noua administrație.
DW mai remarcă faptul că, de la Chișinău, l-a felicitat entuziasmat pe Trump cu ocazia victoriei în alegeri și liderul socialiștilor pro-ruși Igor Dodon. Acesta a postat rapid și o fotografie din arhivă, făcută pe un coridor, în care Trump îi ține mâna pe umăr lui Dodon.
Axa Republica Moldova-Statele Unite în era Trump: o șansă de relansare a relațiilor strategice dintre Chișinău și Washinghton, titrează Deschide.md.
Unele declarații privind modul de rezolvare a conflictului din Ucraina, făcute de fostul și viitorul președinte american în contextul anului super electoral 2024 de peste Ocean, au fost interpretate ca fiind un semnal al unor schimbări dramatice ale politicii externe americane față de statele din regiunea noastră, observă analistul Mihai Iasc. Potrivti acestuia autoritățile de la Chișinău trebuie să inițieze contacte cu factori din viitoarea administrație republicană pentru a putea explica concludent nevoile de securitate, economice, dar și de altă natură ale R. Moldova. Chișinăul are, grație sprijinului românesc și nu numai, numeroși prieteni peste Ocean, prieteni care sunt gata să sprijine R. Moldova. Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, politica Washingtonului față de Republica Moldova a fost și rămâne ghidată de interese strategice clare. Fie că la Casa Albă se află un președinte democrat sau republican, angajamentele Statelor Unite privind sprijinul pentru securitatea, democrația și stabilitatea Republicii Moldova nu ar fi suferit modificări semnificative, consideră publicistul.
În Ziarul de Gardă, experții explică rezultatele turului II al scrutinului prezidențial din regiunea găgăuză, unde 97% dintre alegătorii Găgăuziei au votat pentru candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, care a declarat că susține parcursul european al R. Moldova și deține cetățenie română, fiind susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), cunoscut pentru retorica sa pro-rusă. Igor Boțan, analistul politic, a fost invitatul din această ediție a Podcastului ZdCe. Acesta a vorbit despre alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, subliniind influența puternică din partea Federației Ruse pe tot parcursul campaniei electorale. Igor Boțan a analizat erorile admise de candidații care s-au duelat în turul doi al prezidențialelor și cum au influențat acestea asupra scorurilor obținute.
Tot în această ediția tipărită a ziarului, despre încălcările privind desfășurarea activității electorale, constatate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor, în ziua scrutinului prezidențial din 3 noiembrie.
Alexandr Stoianoglo revine la rutina judiciară. Examinarea dosarului de abuz în serviciu, a fost reluată, scrie Anticorupție.
Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo este judecat împreună cu doi procurori, Dumitru Răileanu și Elena Ceruța. Cei trei sunt judecați pentru abuz în serviciu, la eliberarea și retragerea acuzațiilor în privința lui Veaceslav Platon, dar se declară nevinovați și spun că vor demonstra acest lucru în instanță.