Avertizare, Sănătate Publică: 15 persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital cu intoxicații după ce au consumat ciuperci

  • 30 Octombrie 2019 12:09
Avertizare, Sănătate Publică: 15 persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital cu intoxicații după ce au consumat ciuperci

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ atenționează populația să nu consume ciupercile găsite în pădure sau achiziționate în locuri neautorizate. Avertizările vin după ce la finele lunii octombrie, 15 persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital cu intoxicații după ce au consumat ciuperci, comunică MOLDPRES.

Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menționat că de la începutul anului curent, 63 de persoane, inclusiv șapte copii, s-au intoxicat cu ciuperci. Cazurile au fost înregistrate în municipiul Chișinău, raioanele Telenești, Șoldănești și Strășeni. 

Medicii avertizează că intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greață, vomă, diaree, transpirație excesivă. După șase ore, bolnavul poate acuza cefalee, amețeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicațiile severe hepatice și insuficiența renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Specialiștii susțin că unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice fiind consumate în combinație cu alcoolul.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău