Autoritățile publice locale din Chișinău, Bălți și Ialoveni își vor putea planifica bugetele în baza datelor actualizate despre populație
-
12 Decembrie 2022 12:14
În premieră, autoritățile publice locale din Chișinău, Bălți și Ialoveni își vor putea planifica bugetele în baza datelor actualizate despre populație. Datele se referă la tendințele demografice cheie care au loc în aceste localități: structura populației, fertilitatea, ponderea persoanelor apte de muncă, migrație, relațiile intergeneraționale etc. Informațiile se conțin într-o serie de analize demografice realizate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.
Astfel, analiza situației demografice a municipiului Chișinău a relevat faptul că rata de fertilitate în această regiune este extrem de scăzută - unei femei de vârstă fertilă îi revin 1.27 copii, ceea ce atestă existența mai multor bariere în realizarea dorinței persoanelor de a avea copii. “Având acces la asemenea evidențe, autoritățile pot elabora măsuri de politici și acțiuni țintite pentru îmbunătățirea situației, cum ar fi susținerea femeilor și bărbaților să aibă numărul dorit de copii, inclusiv prin prioritizarea investițiilor în serviciile de îngrijire a copiilor mici și politicile prietenoase familiilor”, se arată în studiu, conform comunicatului UNFPA.
Una din principalele concluzii care vizează municipiul Bălți denotă că aproximativ 6 din 10 locuitori se află la vârstă aptă de muncă. În acest sens, ocuparea deplină a persoanelor în câmpul muncii ar putea contribui la dezvoltarea socio-economică a localității.
În ceea ce privește raionul Ialoveni, numărul persoanelor care locuiesc în această regiune a scăzut cu peste 10.000 în ultimii 7 ani. Cauza principală este migrația externă, în special a populației tinere. Autorii recomandă majorarea salariilor, dar și stabilirea unui nivel al salariului minim, care să corespundă realităților economice actuale.
Cele trei analize au fost realizate ca parte a Programului UNFPA de Reziliență Demografică care are scopul de a susține și dezvolta capacitățile țărilor din regiune, inclusiv a Republicii Moldova, de a elabora politici bazate pe evidențe și programe naționale destinate societății și populației, pentru a răspunde la schimbările demografice și a consolida capitalul uman.
”Prin intermediul programului de Reziliență Demografică la care Republica Moldova este parte, UNFPA susține Guvernul și autoritățile publice locale să aibă acces la date fiabile, pentru a înțelege mai bine tendințele demografice, astfel încât să ajusteze bugetele publice și să identifice măsuri de adaptare la criza demografică pentru a valorifica pe deplin potențialul economic și uman al țării”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.
În 2023, UNFPA urmează să lanseze analiza demografică pentru UTA Găgăuzia, care a fost deja realizată anul acesta, și planifică elaborarea profilurilor demografice similare pentru fiecare raion din Republica Moldova.