AUDIO | Mituri despre transplantul de organe în Moldova. „Dacă aș accepta să donez organe, medicii n-ar avea interes să mă salveze”
-
03 Iulie 2019 11:30
Donarea de organe este încă un subiect delicat în Republica Moldova. Psihologii care trebuie să le explice rudelor unui eventual donator, aflat în moarte cerebrală că acesta ar putea salva alte vieți omenești, spun că cea mai frecventă suspiciune a lor este dacă organele vor ajunge, într-adevăr, la oamenii care au nevoie de ele.
Oamenii mai cred că dacă și-ar da acordul să doneze organele, atunci doctorii nu ar mai face nimic pentru a le salva viața. Se mai crede că celebritățile cu probleme de sănătate, care ar avea nevoie de un transplant de organe, sunt incluse într-o listă separată și lor li se dă prioritate, atunci când apare un eventual donator.
Despre aceste frici sau mituri în care se mai crede în Moldova am discutat în podcastul „Sănătos Informațional” cu psihologul Veaceslav Sterpu, neurolog de specilitate, care însă este și psiholog în secția terapie intensivă la Spitalul Municipal Sfânta Treime, unde se află, deocamdată, singurul Centru de prelevare a organelor în Republica Moldova. Veaceslav Sterpu face consiliere psihologică rudelor ale căror apropiați nu mai pot fi salvați, dar aceștia ar putea salva alte vieți, donîndu-și organele.
Vă reamintim că podcastul „Sănătos Informațional” este realizat în parteneriat cu Radio Chișinău și poate fi ascultat în fiecare miercuri și sâmbătă la ora 10.00, pe frecvențele acestuia. La fel, cei care nu au reușit să le asculte la radio, le găsesc pe sanatateinfo.md, în rubrica INTERVIURI. Cei care navighează pe internet de pe telefonul mobil, pot asculta instalându-și aplicația soundcloud, pentru telefoanele andoid sau aplicația iTunes pentru iPhone sau pentru alte tipuri de device-uri. Audiție plăcută.