Atenționare de călătorie în Filipine - se atrage atenția asupra necesității vaccinării împotriva poliomielitei
-
10 Ianuarie 2020 19:11
Ministerul Afacerilor Externe de la București informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Filipine că, la data de 19 septembrie 2019, guvernul filipinez, prin Departamentul de Sănătate, a declarat o epidemie de poliomielită, în baza confirmării a două cazuri.
În plus, se arată într-un comunicat MAE transmis AGERPRES, mostre cu analize de mediu, prelevate din canalizarea capitalei Manila, au relevat existența virusului de tipul 1 VDPV în două luni calendaristice consecutive de monitorizare a acestui tip de virus. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că riscul răspândirii internaționale a poliomielitei rămâne scăzut, totuși pericolul transmiterii și recirculării virusului poliomielitic în interiorul Republicii Filipine este ridicat din cauza imunității scăzute a populației locale.
Pe cale de consecință, Departamentul de Sănătate filipinez, care este mandatat să supravegheze starea de sănătate publică a localnicilor și a turiștilor, recomandă următoarele măsuri:
* Cetățenilor străini care intră în Republica Filipine și intenționează să rămână în această țară timp de minimum patru săptămâni li se recomandă să primească o doză unică de vaccin polio inactiv (IPV-Inactivated Poliovirus Vaccine) cu patru săptămâni înainte de planificarea călătoriei spre Republica Filipine dacă nu au efectuat vaccinul în ultimele 12 luni sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.
* Persoanelor care realizează o călătorie urgentă, cu o durată de până la maximum patru săptămâni, li se recomandă să primească o doză unică de IPV până la data plecării, având în vedere și aspectul benefic al vaccinării pentru călătoriile multiple spre destinații în țările afectate de acest polio-virus.
* Toți turiștii care părăsesc Republica Filipine sunt încurajați să verifice îndeplinirea cerințelor privind imunizarea reglementate de autoritățile țărilor către care se deplasează și, dacă este necesar, să primească o doză de IPV înaintea plecării și să obțină Certificatul/Carnetul de Vaccinări Internaționale pentru confirmarea actului de vaccinare.
De asemenea, începând cu data de 6 august 2019, în Filipine a fost declarată și o epidemie de febră Dengue în provinciile Cebu, Iloilo și Central Visayas.
Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să ia măsuri corespunzătoare de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari în cazul deplasării în zonele afectate, având în vedere că în prezent nu există un tratament specific pentru febra Dengue.
Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale și să acceseze, pentru informații suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: www.cnscbt.ro și Centrului European de Control și Prevenire a Bolilor: ecdc.europa.eu.
Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Manila și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să se înregistreze prin intermediul portalului http://www.econsulat.ro.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la adresele de mail [email protected] și [email protected] și la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români, care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://manila.mae.ro, https://ec.europa.eu/, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță", care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei "Un SMS îți poate salva viața", transmite AGERPRES.