Asociația Vânătorilor | Scopul vânătorilor nu este nimicirea animalelor, ci înmulțirea lor 

  • 14 August 2017 14:19
Asociația Vânătorilor | Scopul vânătorilor nu este nimicirea animalelor, ci înmulțirea lor 

Scopul vânătorilor nu este nimicirea animalelor, dar înmulțirea lor, iar cei care sunt împotriva vânatului nu înțeleg care sunt beneficiile lui. „Se vânează pentru menținerea echilibrului ecologic, în așa fel ca speciile de vânat să se dezvolte normal și să nu aducă daune atât culturilor agricole, cât și altor specii de vânat, dar și a biodiversității” Declarații în acest sens au fost făcute de juristul Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova, Sergiu Turcu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova, care sunt în număr de peste 15 mii, vânează doar acea parte a populației animaliere care este admisă prin legislație. Totodată, ei nu vânează acele specii care sunt interzise și nu vânează înafara perioadei permise și a zonelor în care vânatul este interzis. El mai spune că Inspectoratul Ecologic nu este în stare să protejeze fauna așa cum o fac în mare parte cei care pe parcursul anului au avut grijă de dezvoltarea vânatului.

Președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor, Oleg Ciocoi, a ținut să precizeze că, față de anii precedenți, numărul braconierilor crește, iar situația nu se schimbă spre bine. Potrivit lui, Asociația și-ar dori să fie înăsprită legea, așa încât braconierii să fie pedepsiți cu amenzi cât mai mari, să le fie ridicate armele sau confiscate transporturile. „Dacă vor fi aprobate astfel de sancțiuni, atunci influența braconierilor va fi mai mică”, a spus Oleg Ciocoi.

Președintele Asociației mai spune că decizia anterioară de a interzice vânatul asupra anumitor specii de animale a fost greșită. „Când s-a luat această decizie, s-a produs o greșeală, deoarece în așa mod noi nu am obținut nimic. Interzicerea vânării la o specie poate duce la creșterea sau scăderea numărului altei specii”, a adăugat Oleg Ciocoi.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat, pe 10 august, o Hotărâre prin care se impun limitele de recoltare a vânatului în regiunile țării. Astfel, în sezonul de vânătoare 2017-2018, s-a dat undă verde la vânatul a un milion 137 de mii de iepuri de câmp, porumbei, prepelițe, fazani, gâște, rațe, găinușe de baltă, culici și lișițe și a 420 de mistreți.

Într-o postare pe o rețea de socializare, fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu, a criticat decizia Guvernului de a renunța la interdicția vânătorii. Potrivit lui, prin această decizie, Guvernul a permis a masacrarea faunei cinegetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău