Asociația Promo-LEX solicită deputaților să respecte Regulamentul Parlamentului
-
13 Iunie 20:30
Asociația Promo-LEX face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. În sesiunea curentă, Promo-LEX a chemat deja de 4 ori deputații să respecte Regulamentul și etica parlamentară, fiind vizați atât cei din opoziție, cât și din majoritate.
În contextul monitorizării ședinței plenare a legislativului din 13 iunie 2024, experții Promo-LEX au constatat că tribuna Parlamentului a fost blocată în jur de 45 de minute de către un grup de deputați independenți și neafiliați (Marina Tauber, Denis Ulanov, Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Irina Lozovan, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi). Potrivit art. 132 din Regulamentul Parlamentului se interzice blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței. Pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni.
Urmare a blocajului creat, Biroul Permanent s-a convocat în ședință, iar ulterior președintele Parlamentului a anunțat că s-a luat decizia de a aplica deputaților vizați sancțiunea cu interzicerea participării la ședințele plenare pentru o durată de cinci ședințe (art. 133 alin. 1 lit. f), după ce inițial le-au fost aplicate alte sancțiuni mai blânde prevăzute de Regulament. Pentru aplicarea sancțiunii prevăzută la art. 133 alin. 1 lit. f) au votat 57 de deputați. Remarcăm că, este pentru prima dată de la începutul legislaturii curente când este aplicată o sancțiune atât de severă.
Promo-LEX atrage atenția că Regulamentul Parlamentului prevede la art. 133 alin. (21) că, deputatul este obligat să se conformeze cerințelor președintelui ședinței sau deciziei Parlamentului și să execute benevol sancțiunile aplicate. Totodată, potrivit art. 133 alin. 6 din Regulament, deputatul sancționat cu interzicerea participării la ședințele plenare pierde indemnizația și 10% din salariu pentru fiecare ședință, începând cu ziua următoare celei în care a fost aplicată sancțiunea, dar nu mai mult de 75% din salariu.
De asemenea, Asociația Promo-LEX atenționează asupra comportamentului inacceptabil al unor deputați care au proferat în cadrul ședinței plenare insulte și acuzații grave în adresa altor deputați. Astfel de acțiuni nu doar că sunt nepotrivite pentru forul legislativ, dar subminează și încrederea populației în instituția parlamentară și în respectul pentru democrație și diversitatea opiniei. Este esențial ca membrii Parlamentului să manifeste respect reciproc și să-și îndeplinească responsabilitățile într-un mod profesional și respectuos, în conformitate cu valorile și principiile democrației.
Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.