Asasinarea la Moscova a fiicei lui Alexander Dughin ține capul de afiș al presei online (Revista Presei)

  • 21 August 2022 10:24
Asasinarea la Moscova a fiicei lui Alexander Dughin ține capul de afiș al presei online (Revista Presei)

Presa online de la Chișinău anunță că fiica ideologului lui Putin, Alexandr Dughin, asasinată la Moscova. Anticorupție.md explică cum aceasta a susținut invazia rusă în Ucraina. Potrivit publicației, mass-media internațională a publicat mai multe fotografii, în care Daria Dughina, asasinată la Moscova, își face selfie la Azovstal, combinatul din Mariupol care a devenit simbol al rezistenței ucrainene.

 
Daria Dugina a sprijinit activ acțiunile Rusiei în Ucraina. Autoritățile britanice au inclus-o pe lista de sancțiuni pentru o serie de declarații și publicații. Aceasta îl însoțea, de obicei, pe tatăl său, ideologul Kremlinului Alexandr Dughin, la toate evenimentele și îi împărtășea ideologia.
 
Dughin nu are o poziție oficială în administrația de la Kremlin, dar este foarte des văzut alături de Vladimir Putin. Unii consideră că anumele el este arhitectul invaziei ruse din Ucraina și că îi inoculează ideile sale naționaliste liderului de la Kremlin.
 
Considerat ideologul lui Putin și lider al Mișcării Internaționale Eurasianiste, Alexandr Dughin a vizitat în repetate rânduri Republica Moldova, unde s-a întâlnit inclusiv cu ex-președintele Igor Dodon.
 
Nicolae Negru remarcă în editorialul său din Ziarul Național declarațiile președintei Maia Sandu dintr-un interviu acordat portalului Esp din Bălți. Președinta a propus un exercițiu de imaginație: ce ar fi fost, dacă Igor Dodon era astăzi președintele R. Moldova? El „ar fi ajutat Rusia. Rusia ar fi putut să folosească R. Moldova în acest război împotriva Ucrainei, iar Ucraina ar fi răspuns”, consideră Maia Sandu.
 
După Nicolae Negru, Maia Sandu are dreptate: cu Dodon, R. Moldova s-ar transforma în a doua Belarus, care se pretindea neutră, dar de pe a cărui teritoriu sunt bombardate orașele și satele ucrainene.
 
Cramponat de putere, dependent de Putin, prietenul lui Dodon, Aleksandr Lukașenko, a devenit un jalnic „partener” de crime de război, participant la genocidul ucrainenilor. Putin a retras trupe din Armenia, Azerbaidjan, Siria și, dacă ar putea, în opinia ziarsitului, i-ar implica și pe militarii din Transnistria (ceea ce nu se exclude în viitor).
 
Speriate de comportamentul atavic al Rusiei, Suedia și Finlanda au renunțat la neutralitatea lor exemplară și au depus cerere de aderare la NATO. Ele știu că lupul, atacând turma, sugrumă oile „neutre” pe rând, conchide editorialistul de la Ziarul Național.
 
Alina Radu de la Ziarul e Gardă susține că într-un stat cu sistem de integritate funcțional, o mare parte din actuala opoziție care e de fapt fosta guvernare, nu ar fi ajuns niciodată la guvernare.
 
În statele cu sistem de drept funcțional foștii guvernanți corupți ar fi ajuns la pușcărie chiar în perioada propriei lor guvernări. În statele cu democrație funcțională, politicienii cu suspiciuni de corupție nu ar fi fost lăsați să fugă din țară cu tot cu banii publici furați, ci ar fi populat închisorile.
 
În statele cu principii etice și morale, politicienii nu ar putea susține un război, blamând vectorul de integrare a statului într-un sistem anticorupt cum e UE, fiind plătiți obscur din Rusia dar ținându-și bunurile în UE. În opinia ziarsitei de la ZDG, persoanele care au guvernat și au comis, admis, cauzat acte de corupție nu pot fi considerate opoziție.
 
Acestor persoane nu trebuie să li se amplifice vocea, decât atunci când sistemul de justiție care îi anchetează ar comite abuzuri față de ei, cum ar fi tortura, limitarea accesului la apă sau la întrevederi cu familia.
 
Părerile unor persoane corupte despre guvernare nu pot fi relevante, așa cum nu pot fi relevante părerile deținuților care au furat un sac de grâu despre gospodarul de la care s-a furat grâul, sau părerea abuzatorului care și-a omorât soția despre defunctă.
 
Alina Radu subliniază că R.Moldova are nevoie urgent de o opoziție nouă, competentă și critică, integră și susținătoare a agendei de integrare în UE. Pentru că, explică ZDG, guvernarea de azi nu e veșnică, are un mandat extrem de dificil, și anume din cauza asta ar avea nevoie de o opoziție sănătoasă: în timpuri grele cu multiple crize e mai ușor să greșești.
 
Nou procuror-șef anticorupție la Chișinău după chipul și asemănarea Maiei Sandu, titrează DW. Publicația reține principalele declarații ale Veronicăi Drăgălin făcute în prima sa conferință de presă.
 
Nu ar mai avea loc acolo dacă toți cei care au jefuit moldovenii în ultimii ani ar ajunge la închisoare. E concluzia noii șefe a Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Dragalin, după 15 zile de activitate.
 
Veronica Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție se va concentra pe corupția mare și pe domeniile care aduc cele mai mari prejudicii bugetului, securității statului și libertăților economice.
 
„Statul are de recuperat multe fonduri. Vorbim de frauda bancară (de 1 miliard de dolari din 2014) și „Laundromatul” (spălarea a peste 22 miliarde de dolari prin bănci moldovenești)”. (...) Instituțiile de control ale statului, în special conducerea acestora actuală și fostă, vor fi în vizorul nostru. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare”, a menționat noua șefă a Procuraturii Anticorupție din Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău