Așa-numitul minister al apărării din regiunea transnistreană a efectuat exerciții militare cu împușcături reale și vehicule blindate pe timp noapte (Revista presei)

  • 21 Februarie 2022 10:26
Așa-numitul minister al apărării din regiunea transnistreană a efectuat exerciții militare cu împușcături reale și vehicule blindate pe timp noapte (Revista presei)

Așa-numitul minister al apărării din regiunea transnistreană a efectuat exerciții militare cu împușcături reale și vehicule blindate pe timp noapte, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, sâmbătă seara a fost finalizată coordonarea de luptă a plutoanelor în regiunea transnistreană. Acțiunile unităților au fost verificate pe timp de noapte, transmite serviciul de presă al așa-numitului Ministerul al Apărării din regiunea transnistreană, scrie novostipmr.com. Sursa citată relatează că, la etapele anterioare ale coordonării de luptă a plutoanelor din subunitățile motorizate, pe parcursul zilei a avut loc un exercițiu de control-tactic și trageri reale. Astfel, așa-numitele forțe de ordin au desfășurat exerciții și pe timp de noapte.

Demonstrație de FORȚĂ în stânga Nistrului, pe fundalul crizei de securitate fără precedent provocată de Rusia în Ucraina. ​Militarii trupelor separatiste din Transnistria s-au ACTIVIZAT și au simulat ATACURI pe timp de noapte, anunță Ziarul Național.  Autoritățile autoproclamate din Transnistria spun că a fost vorba de „un exercițiu de control-tactic și trageri reale”. Conform acestora, scopul tragerilor pe timp de noapte a fost obținerea de experiență în comandă și control și trageri de luptă în condiții de vizibilitate limitată de către comandanții unităților și subordonații lor.

Nicolae Negru observă în editorialul său că Maia Sandu, care a participat  la Conferința de Securitate de la Munchen a vorbit, ca de obicei, despre corupție, evitând să se refere la zăngănitul de arme, inclusiv nucleare, din jurul Ucraieni, dar și de pe teritoriul Republicii Moldova, unde trupele ruse se antrenează zi și noapte în „menținerea păcii și securității - nota bene! - pe ambele maluri ale Nistrului”. În opinia lui Nicolae Negru e mai bine să lipsești de la conferință, decât să ignori, din motive conjuncturale, evenimentele și amenințările majore care te privesc.  Furtul miliardului e un fleac pe lângă pierderile pe care ni le-a cauzat de-a lungul anilor prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sau pe lângă ce ne poate cauza o nouă invazie rusă. Numai datoria pe care o pretinde „Gazprom”-ul de la Republica Moldova dublează suma dispărută din sistemul bancar, menționează publicistul.

Oazu Nantoi,  este convins că soluționarea conflictului transnistrean va bate pasul pe loc încă mult timp, deoarece R. Moldova, acum 20 de ani, pe 20 februarie, a acceptat capcana „formatului pentalateral”, cu Federația Rusă în calitate de mediator. În același timp, parlamentarul, citat de Ziarul Național,  consideră că „băieții deștepți” de mult au „unit malurile” Nistrului, astfel că poliția moldovenească poate „împacheta” orice cetățean al R. Moldova și să-l transmită celor cu cagule-n cap de la așa-zisul „minister al securității de stat” de la Tiraspol.

Tiraspolul propune ca locuitorii Transnistriei care se vor adresa Procuraturii din Moldova și CEDO să facă închisoare, titrează Adevarul Moldova. În regiunea transnistreană a fost elaborat un proiect de modificare și completare a Codului Penal local, conform căruia persoana care se adresează Procuraturii Republicii Moldova sau Curții Europene pentru Drepturile Omului, poate fi urmărită penal și condamnată la detenție pe un termen de la trei la șapte ani. Potrivit lui Ghenadii Ciorba, proiectul a fost depus de procurorul-șef al regiunii Anatolii Gurețchii și că aceasta înseamnă „agonia actualei guvernări”.

Mold-Street scrie că Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan, Armenia și Republica Moldova  sunt cele mai vulnerabile state CSI cu rating de la Moody's, în cazul introducerii unor sancțiuni dure occidentale împotriva Rusiei din cauza escaladării conflictului cu Ucraina, potrivit unui studiu al agenției.  O posibilă escaladare a tensiunilor, care să conducă la o slăbire semnificativă a rublei rusești, ar putea avea efecte negative de propagare asupra monedelor țărilor CSI și ar putea crește riscurile de lichiditate, în special pentru țări precum Belarus, Tadjikistan și Georgia, cu o pondere mare a datoriei exprimate în valută, nevoi mari de refinanțare externă și/sau rezerve slabe, se arată în raport. Nivelurile ridicate de dolarizare în sectorul bancar ar afecta, de asemenea, calitatea activelor dacă monedele se depreciază, deși sistemele sunt în general bine capitalizate, susține agenția.

Procurorii implicați în eliberarea lui Veaceslav Platon riscă să fie suspendați din funcție, scrie Anticorupție.md. Este vorba despre doi  procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale Elena Ceruță și Dumitru Răilean, cercetați penal în dosarul în care este învinuit procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în partea ce ține de eliberarea și retragerea acuzațiilor în privința lui Veaceslav Platon. Demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea celor doi pe durata desfășurării urmăririi penale urmează să fie examinat în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru marți, 22 februarie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău