Armatei R. Moldova i-au fost alocați ZERO lei pentru achiziționarea tehnicii militare în ultimul deceniu (Revista presei)
-
27 Aprilie 2023 11:12
Ilan Șor va fi extrădat. Anticorupție scrie astăzi cum argumentează șeful CNA, Iulian Rusu, previziunile optimiste. Infracțiunile pentru care a fost condamnat la 15 ani de închisoare liderul partidului Șor, Ilan Șor, sunt deosebit de grave, iar pentru imaginea unei țări contează să nu adăpostească fugarii penali. Șefului Centrului Național Anticoruptție, Iulian Rusu, și-a exprimat încrederea că statul Israel, acolo unde s-a refugiat Șor, va da curs demersurilor de extrădare expediate de autoritățile de la Chișinău. interesul de a proteja imaginea țării, dar și în interesul de a arăta deschidere pentru cooperarea cu alte jurisdicții, autoritățile din Israel, într-un final, vor emite decizia de extrădare”, a declarat Rusu
Ziarul de Gardă susține că armatei R. Moldova i-au fost alocați ZERO lei pentru achiziționarea tehnicii militare în ultimul deceniu și în ce constă misiunea „primii pași spre modernizare”. Ziarul mai scrie despre destinațiile spre care poți zbura direct de pe Aeroportul Internațional Chișinău și cine sunt cei cinci demnitari din R. Moldova care au primit interdicție de a intra în Rusia și care au fost reacțiile autorităților la decizia Moscovei.
„În Găgăuzia, dezinformarea rusească este în toi”, titrează DW. Publicația amintește că, în regiunea autonomă Găgăuzia, duminică va fi ales șeful guvernului. Alegerile, scrie cotidianul german TAZ, citat de DW, agravează situația generală deja tensionată în Republica Moldova. Publicația germană ajunge la concluzia că : „Alegerile din Găgăuzia marchează o agravare a situației generale deja tensionate din Moldova. Între Moldova și Ucraina se află statul de facto Transnistria, asupra căruia atârnă mâna Rusiei și unde sunt încă staționate trupe rusești. Nu o dată au fost exprimate temeri că Moldova ar putea deveni următoarea victimă a imperialismului rusesc și că, dacă ofensiva rusă avansează cu succes în Transnistria, războiul s-ar putea extinde în Moldova. Mica țară est-europeană suferă din punct de vedere economic din cauza războiului de agresiune rusesc, inflația atingând vara trecută un maxim de 34%. Politicienii pro-ruși exploatează această situație pentru a stârni furia populației împotriva politicilor pro-europene ale președintei Maia Sandu și, în același timp, pentru a urmări obiectivele politice pro-Kremlin”.
Moldova – nevoia de claritate morală, este titlul editorialului lui Vitalie Ciobanu din EuropaLiberă.org. Editorialistul scrie că Moscova e furioasă că Moldova promovează ideea unui tribunal internațional pentru crime de război, la care înalți oficiali ruși în frunte cu Putin să fie trași la răspundere pentru ordinele criminale pe care le-au dat. O asemenea „impertinență” din partea unei foste republici sovietice, cunoscută de ruși pentru docilitatea sa, este uluitoare, de neconceput. Însă, subliniază Vitalie Ciobanu, dincolo de ce spune Rusia și cu toate riscurile asumate, Republica Moldova are nevoie de claritate morală, de coerență între vorbe și fapte. Demnitarii unei țări care produce masacre nu pot fi prietenii Republicii Moldova și nu au ce căuta aici. Autorul observă că populația din Moldova nu este obișnuită cu atitudini bazate pe convingeri, pe valori, nu pe interese. Duplicitatea clasei politice moldovene din epoca independenței, relativismul, jocul la două capete, discrepanța dintre principiile clamate și proiecția lor în realitate au încurajat spiritul tranzacționist, miza pe conjuncturi, adaptabilitatea extremă, complicitatea cu răul. De aceea, consecvența este principalul examen pe care îl au de susținut moldovenii și clasa politică în fața „Lumii libere”, dar și în fața Rusiei ostile, conchide Vitalie Ciobanu.