Armata rusă continuă să bombardeze combinatul Azovstal, în Mariupol
-
27 Aprilie 2022 15:48
Armata rusă și-a continuat miercuri atacurile aeriene asupra combinatului siderurgic Azovstal, din orașul-port Mariupol, unde - potrivit autorităților locale - s-au refugiat peste 1.000 de civili și unde continuă să opună rezistență circa 500 de combatanți ai regimentului Azov, subordonat Ministerului ucrainean de Interne, potrivit EFE și Reuters, citate de Agerpres.
Atacurile vizează de asemenea zonele urbane din împrejurimile combinatului, unde au provocat mai multe incendii, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului, citat de agenția de presă ucraineană Ukrinform.
"Loviturile aeriene asupra Azovstal nu contenesc. Niciun fel de liniște, tentativele de atac (asupra instalațiilor) se repetă una după alta, în pofida tuturor declarațiilor și anunțurilor Rusiei de a stabili o încetare a focului în zonă", a declarat consilierul edilului din Mariupol, referindu-se în special la o declarație a președintelui rus Vladimir Putin care a spus că nu mai este nevoie să fie luat luat cu asalt combinatul Azovstal după ce forțele ruse au anunțat cucerirea orașului.
În același timp, "confruntările urbane s-au reluat din nou într-un sector între sediul administrației Azovstal și strada Ukrainskogo Kazacestva (Parkul Veselka)", a indicat Andriușcenko pe contul său Telegram.
Mariupolul, port strategic la Marea Azov, este supus asediului și bombardamentelor de la începutul invaziei ruse în 24 februarie.
Chiar dacă autoritățile locale continuă să emită mesaje despre evoluția situației din oraș, nu este posibil de confirmat în mod independent dacă primăria este încă operațională, deoarece cea mai mare parte a Mariupolului se află sub control rusesc, notează EFE.
Orașul-port, care avea până la război o populație de aproape jumătate de milion de locuitori, a fost practic devastat de atacurile Rusiei, ale cărei trupe susțin că au preluat deja controlul asupra întregului oraș, cu excepția combinatului siderurgic Azovstal.
Autoritățile ucrainene declară că aproximativ 120.000 de locuitori se află în continuare în orașul sub ruine, fără apă, hrană, curent electric sau produse de bază și denunță că Moscova a blocat încercările Kievului de a aduce ajutor umanitar în zonă, a cărei situație este echivalentă cu o "catastrofă umanitară".
Potrivit lui Andriușcenko, niciun acord nu a fost convenit pentru evacuarea civililor miercuri din Mariupol. Numeroase eforturi de a se ajunge la o încetare a focului pentru a permite locuitorilor să părăsească orașul au eșuat până în prezent.
Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că până la 20.000 de civili au fost uciși în oraș de la începutul invaziei ruse.
În pofida tuturor evidențelor, Rusia neagă că a vizat civili în cadrul "operațiunii sale speciale militare" în Ucraina, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă de eșecul repetat în stabilirea coridoarelor umanitare.