Apărare europeană: Țările UE lansează procesul de revizuire strategică a cooperării în domeniul apărării
-
14 Noiembrie 2023 15:16
Consiliul Uniunii Europene a decis marți să lanseze procesul de revizuire strategică a cooperării structurate permanente (PESCO) în materie de apărare și a adoptat recomandare de evaluare a progreselor înregistrate de cele 26 de state membre participante în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor mai obligatorii asumate în cadrul PESCO, subliniind faptul că statele membre participante au continuat să înregistreze progrese în ceea ce privește creșterea cheltuielilor lor în domeniul apărării, cu o creștere de 12% în 2023 și cu noi creșteri prevăzute pentru 2024-2025, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În plus, 25% din totalul cheltuielilor de apărare alocate investițiilor în domeniul apărării în 2022 au fost utilizate pentru a accelera achiziționarea capacităților necesare și refacerea stocurilor cu achiziții preponderent în afara raftului, în căutarea unor soluții imediate.
Prin intermediul PESCO, Consiliul evaluează primele implicații ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru politicile de securitate și apărare ale statelor membre, ilustrate prin primele modificări ale planurilor naționale de asigurare a capacităților pentru războiul de mare intensitate, inclusiv a capacităților strategice. Consiliul ia act de interesul sporit pentru utilizarea instrumentelor și inițiativelor UE de dezvoltare a capacităților și a încurajat utilizarea în continuare a Agenției Europene de Apărare ca principal forum european pentru dezvoltarea comună a capacităților.
În recomandarea sa, Consiliul solicită un efort combinat pentru a inversa declinul cheltuielilor pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării (de la 1,7 % la 1,1 %) și pentru a menține accentul pe dezvoltare și inovare, precum și pe achiziționarea în comun a capacităților necesare.
“Acest lucru va contribui la găsirea unui echilibru corect între inovarea pe termen lung pentru capacitățile viitoare și cantitățile adecvate de echipamente militare și de stocuri, în vederea consolidării industriei europene de apărare”, arată sursa citată.
În plus, Consiliul face apel la o abordare mai colaborativă la nivel european pentru a aborda lacunele de capacitate și încurajează statele membre să investească mai mult și mai bine, făcând acest lucru împreună.
Consiliul încurajează statele membre participante să înregistreze progrese suplimentare în punerea în aplicare a celor 20 de angajamente mai obligatorii, în vederea îndeplinirii tuturor acestora până în 2025, și să utilizeze cadrul PESCO alături de alte inițiative și procese legate de apărare, cum ar fi Planul de dezvoltare a capacităților (CDP), revizuirea anuală coordonată în domeniul apărării (CARD) și Fondul european de apărare (FED). În plus, aceștia sunt invitați să avanseze noi oportunități potențiale în ceea ce privește achizițiile comune în cadrul PESCO.
În ceea ce privește cele 68 de proiecte în curs de desfășurare, Consiliul salută faptul că proiectele PESCO produc deja rezultate concrete în domenii precum cel cibernetic, al sistemelor fără pilot la bord, al mobilității militare, al supravegherii chimice, biologice, radiologice și nucleare și al serviciilor medicale, printre altele. Mai multe proiecte PESCO au luat măsuri pentru a spori rapid disponibilitatea și eficacitatea capacităților lor în fața provocărilor prezentate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Contracararea sistemelor aeriene fără pilot la bord, sprijinul medical și protecția infrastructurii critice maritime sunt câteva dintre exemple.
Consiliul a decis să lanseze revizuirea strategică a PESCO cu o fază de reflecție. Revizuirea strategică, care trebuie să se încheie cel târziu până la sfârșitul anului 2025, oferă o oportunitate majoră de a modela viitorul PESCO și de a-l adapta la contextul geopolitic, menținând în același timp ambiția.
Revizuirea strategică a PESCO va revigora și va consolida PESCO, conchide sursa citată.