Anul 2024 este anul care aduce alegeri prezidențiale în Republica Moldova și, totodată, cel care va da tonul alegerilor parlamentare care vor urma în 2025 (Revista Presei)

  • 09 Ianuarie 09:44
Anul 2024 este anul care aduce alegeri prezidențiale în Republica Moldova și, totodată, cel care va da tonul alegerilor parlamentare care vor urma în 2025 (Revista Presei)

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru observă o campanie de denigrare a României, pe rețelele sociale, o campanie bine gândită și bine orchestrată. E o critică în stilul Șoșoacă, de pe poziții suveraniste, liderilor români li se reproșează lipsa de patriotism, pro-occidentalismul, insuficientul interes pentru est și alte „păcate” ce pot nemulțumi Rusia, scrie autorul.

Crezând că nu li se văd urechile propagandei ruse, „patrioții” noștri încearcă de zor să compromită imaginea României în Republica Moldova. Metodologia dezinformării nu e nouă, scrie editorialistul, care atenționează că, fiindcă 2024 va fi un an electoral pe ambele maluri ale Prutului, nu numai Republica Moldova, ci și relațiile sale cu România au devenit ținta unui intens război hibrid. De aceasta ar trebui să se ocupe și Chișinăul, și Bucureștiul, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Ce perspective politice deschide 2024? – titrează Jurnal.md. Anul 2024 este anul care aduce alegeri prezidențiale în Republica Moldova și, totodată, cel care va da tonul alegerilor parlamentare care vor urma în 2025. Și anume cel din urmă scrutin este cel ce ar trebui să ne preocupe chiar începând de acum, având în vedere realitatea din sondaje, care arată că în viitorul Parlament, majoritatea nu va mai fi deținută de actualul partid de guvernare, fiind nevoie de o coaliție. În acest sens, secretarul general al Platformei DA (PPDA), Liviu Vovc, a subliniat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că există deja necesitatea consolidării pe dreapta pentru a menține ferm parcursul european al RM.

„Confruntarea pentru fotoliul de președinte în 2024, dar și alegerile parlamentare din 2025, vor avea o miză uriașă, susține fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, într-un comentariu pentru DW. Vor fi două campanii împotriva Maiei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate în care mesajele opoziției vor fi susținute de Rusia, care se opune direcției pe care și-a asumat-o Moldova. Totodată, el subliniază că referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va permite cetățenilor moldoveni să rupă un cerc vicios care durează de câteva sute de ani. „Istoria, din păcate, ne-a lăsat mereu pe altă parte a frontierei, ceea ce a generat mereu drame, deznaționalizări, deportări, sărăcie și mizerie. Avem o șansă istorică de a ne desprinde dintr-o anumită conjunctură geografică, care a fost creată odată cu ascensiunea imperiului țarist și să ne alipim lumii civilizate, să revenim acolo unde ne este locul - în familia și în cultura europeană”, a spus Tănase.

În același context, unul dintre editorialiștii de la portalul Deschide.md se întreabă „Câtă atenție îi va acorda acestui „referendum” mașinăria de propagandă manipulatorie putinistă, cu biserica lui Cantarean în frunte, cu mass-media ei subordonată, prin rețelele de socializare via trollii și boții angajați direct?” Și dacă  „are R. Moldova suficiente resurse pentru a se opune acestei armate eficient și câtă atenție îi vă acorda acestui „referendum” occidentul?”

O singură condamnare de rezonanță, timp de un an, constată TV8 care face o retrospectivă a celor mai importante dosare din 2023. De la acuzațiile procurorilor și până la pușcărie e cale lungă pentru marii corupți. Așa se face că în 2023 am avut o singură condamnare de rezonanță, dar și în acest caz Ilan Șor este în libertate și duce o viață de lux pe malul mării. „Sacoșa neagră”, coruperea deputaților, dar și concesionarea aeroportului sunt doar câteva dintre dosarele de rezonanță care s-au plimbat prin instanțe tot anul fără să aibă finalitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău