Anticoruptie.md | „Sheriff: Platforma germană. Rețeaua de firme germane ale oligarhilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmalî și interpușii acestora” (Revista presei)
-
08 Aprilie 2021 09:31
Revista presei - 8 aprilie 2021.
„Premierul interimar Ciocoi explică de ce R. Moldova nu putea accepta condiții politice în acordul de împrumut cu România din 2010”, titrează Europa Liberă. În cadrul unui interviu, Aureliu Ciocoi a argumentat că Republica Moldova nu putea accepta „condiționalitățile politice” atașate de România în noiembrie 2020 la acordul de creditare de 100 de milioane de euro, chiar dacă erau identice cu cele din Acordul de Asociere cu UE, pentru că „am fi deschis cutia Pandorei”. Astfel, imediat Rusia sau Ucraina sau alte țări ar fi putut pretinde și ele la includerea de condiții politice: „Niciun acord bilateral pe care-l are R.Moldova cu oricare stat din această lume nu prevede condiționalități, mai ales de ordin politic”, a spus Aureliu Ciocoi.
Și tot Aureliu Ciocoi a declarat la TV8 că a primit explicații de la Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, în legătură cu live-ul pe care liderul socialiștilor, Igor Dodon, l-a făcut de la sediul ambasadei de la Moscova. „Din câte a relatat ambasadorul Vladimir Golovatiuc Ministerului Afacerilor Externe, acțiunea care a fost în sediul ambasadei Republicii Moldova a fost una neașteptată și pentru dumnealui”, a relatat Aureliu Ciocoi. Igor Dodon ar fi sunat preventiv, a spus că intenționează să vină la ambasada Republicii Moldova, dar nu a specificat că vrea să facă și live-ul acela. „El ca atare nici nu a fost în sediul ambasadei, emisiunea a fost difuzată din Casa de Oaspeți”, a spus Aureliu Ciocoi. El a mai anunțat că a semnat o circulară pentru toate misiunile diplomatice în care a atras atenția că nu se acceptă solicitări de la politicieni care nu sunt cu funcții oficiile în structurile statale, dar se acceptă solicitări de acest gen doar de la membrii Parlamentului care sunt în vizită oficială în țara respectivă și doar în baza unui demers scris pe numele ambasadorului.
Igor Dodon susține că majoritatea parlamentară, formată din socialiști și Partidul „ȘOR” este gata să voteze pentru sistarea stării de urgență, însă îi pune o condiție președintelui Maia Sandu. Astfel, socialistul recunoaște că starea de urgență a fost instituită doar pentru a amâna alegerile parlamentare anticipate, scrie Ziarul Național. „În ziua când va fi învestit Guvernul susținut de majoritatea parlamentară, e vorba de un cabinet în frunte cu Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, vom vota pentru anularea stării de urgență”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul Primul în Moldova. Întrebat în ce funcție se vede, Igor Dodon a spus că și-a pus ca scop politic reintegrarea țării. „Până acum nu mi-a reușit asta. Astfel, eu voi face tot posibilul să realizeze acest obiectiv și nu contează că o voi face în calitate de președinte, spicher sau premier...”
Pe portalul Anticorupție.md găsim o amplă investigație, întitulată: „Sheriff: Platforma germană. Rețeaua de firme germane ale oligarhilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmalî și interpușii acestora”. „De la echipamente de comunicații și televiziune până la imobiliare, caviar și textile, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Viktor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri”, notează jurnaliștii. Ei relatează că, „după pretinsul proces de privatizare în Transnistria, Victor Gușan și Ilya Kazmaly și-au deschis firme în Germania unde apar ei înșiși ca acționari. Firmele nemțești ale celor doi oligarhi sunt prezentate actualmente drept investitori germani în Transnistria. Victor Gușan și Ilya Kazmaly reprezintă, direct și prin interpuși, clientela anturajului Kremlinului”, arată investigația.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu fiul lui Valeriu Boboc, cel care a fost omorât la protestele din 7 aprilie 2009. „Cei care au maltratat, au omorât, nu trebuie iertați”, afirmă băiatul, care studiază în clasa a 7-a. „Am citit, am văzut mai multe video. Știu că lumea ieșise în stradă pentru dreptate… Cred că nu e corect ceea ce au făcut cei care l-au omorât pe tata”, spune fiul lui Valeriu Boboc.
„În situații de criză, cultura e cam prima la care renunțăm și ultima de care ne amintim cînd revenim la normal”, notează portalul Sic.md, care difuzează podcastul „Asta-i situația”. Invitații, Nora Dorogan, membră a colectivului teatru-spălătorie, și Max Cârlan, director al festivalurilor MOLDOX și Queer Voices, povestesc cum supraviețuiește cultura independentă și ce susținere au văzut ei de la stat pe vreme de pandemie, dar și înainte de ea.