Anticoruptie.md | Instrucțiuni stricte privind ședințele în teritoriu ale Guvernului: ”Elevii să salute politicos și să răspundă doar dacă vor fi întrebați” (Revista presei)

  • 11 Octombrie 2018 09:32
Anticoruptie.md | Instrucțiuni stricte privind ședințele în teritoriu ale Guvernului: ”Elevii să salute politicos și să răspundă doar dacă vor fi întrebați” (Revista presei)

Revista presei - 11 octombrie 2018.

”Cum se fac ședințele Guvernului în teritoriu”, titrează portalul Anticorupție.md. Jurnaliștii scriu despre un mesaj recepționat de la un grup de manageri ai instituțiilor de învățământ din raionul Telenești, prin care aceștia sunt chemați la ședința Cabinetului de miniștri, care urmează să aibă loc mâine la Telenești.

Este vorba despre instrucțiuni stricte referitoare la comportamentul cerut din partea pedagogilor, dar și a elevilor. Astfel, prezența directorilor instituțiilor la întâlnirea cu miniștrii este obligatorie, iar ieșirea din sala de ședințe înainte de încheierea discuțiilor este interzisă, potrivit instrucțiunilor din partea Direcției raionale de Educație. Se mai anunță că prim-ministrul și miniștrii vor întreprinde vizite în toate localitățile raionului, astfel că profesorii din școli ”nu vor părăsi sala de clasă pentru a se adresa cu întrebări oaspeților, numai dacă oaspeții vor dori acest lucru”, iar ”elevii vor fi atenționați să manifeste un comportament civilizat, să salute politicos oaspeții și să răspundă doar dacă vor fi întrebați”, potrivit acelorași instrucțiuni.

”Premierul le-a arătat din deget celor care pregătesc vizita membrilor Guvernului la Telenești: „Fără exces de zel. Nu am solicitat niciodată întâlniri CĂLDUROASE când merg în teritoriu”, scrie Ziarul Național. Astfel, Pavel Filip a recunoscut la ședința de ieri a Guvernului că uneori „se face exces de zel” din partea celor care pregătesc aceste vizite în teritoriu. Oficialul a precizat că nu a cerut niciodată să fie menajat de către cei prezenți la ședințele în teritoriu.

Adevărul revine la subiectul privind alegerea judecătorilor direct de popor – inițiativă a Partidului Democrat. Publicația preia declarațiile fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, făcute la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Tănase a declarat că „starea din justiție este foarte proastă”.  „Lucrul ăsta nu-l mai neagă de acum nimeni. Cred că această inițiativă este o încercare de a găsi o soluție mai puțin ordinară la acele grave probleme cu care se confruntă justiția moldovenească. Cred că această inițiativă recunoaște eșecul eforturilor de reforme”, a spus Tănase. El a mai precizat că îi vine greu să înțeleagă cum ar arăta o competiție dintre doi judecători și care ar fi promisiunile electorale.  „În SUA există așa ceva, dar și acolo sunt criticate lucrurile astea”, a conchis Alexandru Tănase, potrivit ziarului Adevărul.

Istoricul Octavian Țîcu scrie în Cotidianul despre participarea sa la o conferință în Azerbaijan dedicată separatismului ca provocare la ordinea internațională existentă.

”Cine cunoaște cât de puțin istoria Caucazului înțelege motivul unei astfel de conferințe la Baku. La fel ca și în cazul nostru, separatismul armean în Karabahul de Munte afectează serios integritatea teritorială a statului și potențialul său de dezvoltare. Doar că, spre deosebire de R. Moldova, Azerbaidjanul are o politică clară de reintegrare a acestui teritoriu, pe care-l recuperează kilometru cu kilometru, an de an, printr-o strategie mixtă, militară, politică, economică și diplomatică”, notează Octavian Țîcu.

Istoricul relatează că, ascultând în cadrul conferinței o prezentare despre cazul Georgiei, i s-a creat impresia că aceasta se referea la R. Moldova și conflictul transnistrean. ”Atât de fidel se reproduceau tiparele de acțiune ale Federației Ruse față de fostele republici unionale: șantaj cu separatism dacă nu rămân în URSS; implicarea centrului unional în crearea separatismului; ingerința armatelor sovietice, apoi a celor ruse în organizarea armatelor locale; angajare militară directă în conflicte, precum și suportul pentru menținerea și procrearea separatismelor”, scrie Octavian Țîcu în Cotidianul.

Și Timpul publică un articol dedicat actorului Igor Babiac. ”Relaxat, pe alocuri paradoxal, dar fermecător prin autenticitatea sa, actorul Igor Babiac este cap de afiș în cele mai relevante filme produse în R. Moldova, în ultimii ani. Este Petru din „Ce lume minunată”, Viorel din „La limita de jos a cerului” și, mai nou, Andrei din „Beautiful corruption”, menționează publicația.

”Primele filme ale mele au venit tocmai pentru că am fost la momentul potrivit în locul potrivit și m-a văzut omul potrivit. Acesta-i noroc curat. Dar la norocul acesta, dacă mai dai din coate puțin, tot nu-i rău. Trebuie să știi să și cauți oportunități”, îl citează Timpul pe actorul basarabean Igor Babiac.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău