Anticoruptie.md | Contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și hărțuire sexuală. Faptele ambasadorilor lui Dodon la Moscova (Revista presei)

  • 30 Iulie 2021 09:30
Anticoruptie.md | Contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și hărțuire sexuală. Faptele ambasadorilor lui Dodon la Moscova (Revista presei)

Revista presei - 30 iulie.

Acum există o euforie, dar vin problemele de zi de zi..., opinează într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul prim-ministru Ion Sturza. Referindu-se la prioritățile noii guvernări, un acord cu Fondul Monetar Internațional este foarte important, deoarece ca de obicei la începutul activității unui guvern el are nevoie de resurse financiare pentru a-și implementa agenda sa de reforme și de activități care au fost promise electoratului și nu-i o excepție nici guvernul actual. Ion Sturza atenționează că „FMI-ul tot mai puțin crede în lacrimile guvernanților și insistă pe o anumită agendă de reforme și de măsuri pe care trebuie să le ia guvernul, care de obicei sunt în mare discrepanță cu promisiunile făcute electoratului.”

Gazeta de Chișinău publică un comentariu despre partidele de stânga din Republica Moldova, spunând că se află în derivă. Jurnaliștii citează opinia mai multor comentatori care consideră că stânga nu are nicio șansă să-și recucerească electoratul. Atâta timp cât nu își elaborează un program de acțiuni concentrat pe acțiuni social-economice și rămân sclavele discursului geopolitic, aceste formațiuni vor fi în minoritate. Astfel, comentatorul politic Nicolae Negru susține că partidele de stânga în Republica Moldova nu depind atât de electorat, cât de Moscova. „În aceste alegeri, Kremlinul a fost relativ pasiv. Altădată, autoritățile ruse indicau cu precizie pe cine sprijină. Se implica Putin, se implica Patriarhul… Atunci când vorbim despre partidele de stânga în R. Moldova, trebuie să vorbim despre planurile Kremlinului aici. Evident că Dodon este scăpat din brațele Moscovei și acum aceasta îi caută înlocuitor.”, conchide acesta.

Jurnal.md citează declarația făcută la Jurnal TV de către vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care spune că dacă PG nu va oferi rezultate în timpul apropiat referitoare la dosarele de rezonanță, actuala guvernare ar putea întreprinde măsuri, inclusiv legislative, pentru a schimba situația.  El susține că în ultima perioadă observăm, din păcate, că procuratura s-a transformat într-un fel de agenție de călătorii. „Ies din închisoare hoții și bandiții și iau calea pribegiei și acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Republica Moldova nu poate fi ostaticul incapacității sau lipsei de voință a Procuraturii, de aceea trebuie să acționăm. Eu aș vrea să văd cererea oficială de extrădare a personajului Ilan Șor. Din câte cunoaștem noi nu a existat o cerere oficială de extrădare a acestuia adresată statului Israel. Același lucru e valabil și în legătură cu Plahotniuc - nu există o cerere oficială de extrădare”, a mai comentat vicepreședintele Parlamentului.

„Contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și hărțuire sexuală. Faptele ambasadorilor lui Dodon la Moscova” . Jurnaliștii de la anticoruptie.md fac o radiografie a activității ambasadorilor promovați de Igor Dodon la Moscova. Numere de înmatriculare diplomatice acordate lui Ilan Șor, contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și, în final, hărțuire sexuală – toate aceste episoade sunt legate de personaje din anturajul lui Igor Dodon – Andrei Neguța și Vladimir Golovatiuc, promovate la Ambasada Moldovei la Moscova.

Conform legislației, șefii misiunilor diplomatice sunt numiți și rechemați din funcție de către șeful statului la propunerea Guvernului. Un rol central îi revine ministrului de Externe care, în urma consultărilor cu comisia parlamentară de profil, propune numirea sau rechemarea unor ambasadori. Ultimul cuvânt îl are totuși șeful statului. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat, miercuri, la Chișinău pentru consultări pentru o perioadă nedeterminată după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Golovatiuc va mai fi verificat pentru comportamentul său în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, precum și faptul că a autorizat șefului său de partid, Igor Dodon, să efectueze tot felul de filmări pe teritoriul misiunii diplomatice.

Într-un editorial semnat pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu, povestește despre numeroase persoane care trec pragul redacției, încercând să-și găsească dreptate, după ce au trecut prin multiple instanțe și instituții de stat. Jurnalista are o solicitare fermă la noua majoritate și la noua minoritate parlamentară: „faceți ca instituțiile să funcționeze pentru cetățeni, faceți ca funcționarii care pun octogenarii pe drumuri din cauza cazurilor de corupție să fie demiși și pedepsiți conform legii, faceți așa ca oamenii care se adresează la primărie, minister, direcție, guvern, parlament, alte instanțe și instituții – să primească răspunsuri, pensii, justiție, explicații, informații și drepturi respectate”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău