Anticorupție.md | Activiștii din Marea Britanie salută sancțiunea aplicată fiului lui Vlad Filat (Revista presei)

  • 08 Februarie 09:36
Anticorupție.md | Activiștii din Marea Britanie salută sancțiunea aplicată fiului lui Vlad Filat (Revista presei)

Revista presei - 8 februarie 2019.

Presa de la Chișinău scrie despre deciziile adoptate ieri de deputați la ședința Parlamentului, în cadrul căreia s-au votat mai multe numiri în funcție, inclusiv cea a fostului lider al Partidului Democrat, Marian Lupu, la conducerea Curții de Conturi.

”Dle Dodon, vine Lupu! Reconstrucția clădirii Președinției cu bani din Turcia, VERIFICATĂ de Curtea de Conturi”, titrează Ziarul Național, cu referire la prima indicația dată de majoritatea parlamentară proaspătului șef la Curtea de Conturi. Publicația notează că proiectul de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova va fi verificat de Curtea de Conturi, iar hotărârea privind efectuarea unei misiuni de audit la Președinție a fost adoptată astăzi de Parlament, după numirea lui Marian Lupu în fruntea Curții de Conturi. ”Menționăm că președintele Igor Dodon nu a vrut să spună suma oferită de Turcia pentru reparația clădirii Președinției, dar presa a avansat cifra de zece milioane de dolari”, scrie Ziarul Național.

Portalul Deschide.md oferă replica Președinției, care a fost publicată prin intermediul serviciului de presă, de data aceasta, și pe contul de Facebook al președintelui, așa cum practica mai des Igor Dodon. ”În urma adresării Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, cu sprijinul Guvernului Turciei, a fost implementat proiectul de asistență tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova”, prin intermediul Agenţiei Turcești pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumîndu-și integral controlul asupra realizării proiectului dat..” se arată în comunicat.

”Kremlinul sare în apărarea lui Dodon”, titrează Timpul, care relatează despre un briefing organizat de reprezentantul oficial al Ministrului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că Rusia „n-a avut și nu are intenția să influențeze procesul electoral din Moldova”.

"În contextul campaniei electorale pentru Parlamentul moldovean, s-au întețit atacurile unor politicieni împotriva Rusiei. În special, țara noastră este acuzată că a intervenit în procesul electoral, încercând să influențeze rezultatele votării", a declarat Maria Zaharova. Timpul amintește despre acuzațiilor aduse de președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin lui Igor Dodon, precum că ar fi primit 20 de milioane de dolari din Rusia pentru organizarea cu succes a campaniei electorale din data de 24 februarie.

”Vlad Filat pierde aproape jumătate de milion de lire sterline, după ce fiul său nu a putut demonstra autorităţilor din Londra provenienţa banilor”, titrează Adevărul. ”Încă o lovitură pentru ex-premierul Vlad Filat. Organele de drept din Marea Britanie l-au obligat pe fiul fostului prim-ministru, Vlad Luca Filat (22 ani), să restituie 466.000 de lire sterline, după ce acesta nu a putut demonstra provenienţa banilor respectivi. Se pare că fiul premierului moldovean ducea o viaţă de lux la Londra, unde îşi face studiile. Acesta închiria un apartament care costă 1.000 de lire pe zi şi era pe cale să achite alţi 360.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului, fapt ce a dat de bănuit anchetatorilor că banii ar putea proveni din activităţile ilegale ale tatălui său, Vlad Filat”, scrie Adevărul, cu referire la un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Criminalitate, din Marea Britanie.

Portalul Anticorupție.md publică reacții ale activiștilor civici din Marea Britanie, care ”salută sancțiunea aplicată lui Luca Filat: „Acest copil cheltuiește mai mult într-o zi decât majoritatea studenților într-o lună”, afirmă aceștia. „Agenția Națională de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency) ar trebui să întrebe acum banca, universitatea, agentul imobiliar și dealer-ul de mașini cum au verificat această persoană suspectă și companiile sale din Insula Cayman”, scrie theguardian.com. Rachel Davies Teka, responsabila de advocacy la Transparency International, a salutat ordinul de înghețare a conturilor lui Luca Filat. „Mai multe acțiuni ca acestea împotriva unor ținte importante și puternice sunt cheia pentru a pune capăt reputației Regatului Unit ca refugiu sigur pentru bani murdari”, a spus activista. Ava Lee, lider în lupta împotriva corupției la Global Witness, a solicitat Agenției Naționale de Combatere a Criminalității Organizate să investigheze entitățile britanice care au primit plăți de la Luca Filat, mai notează Anticorupție.

Cotidianul îl citează pe Ludovic Orban, președintele PNL România, care afirmă că ”România ar fi trebuit să facă mult mai mult pentru Moldova decât o face astăzi”. ”Din păcate, astăzi Guvernul (Republicii Moldova – n.r.) girează o formă de guvernare foarte asemănătoare cu cea de la noi, tot cu un lider care exercită informal puterea prin intermediul unor reprezentanţi formali în Guvern şi care, din păcate, încalcă în picioare democraţia şi prin tot ceea ce face creează premisele ca la alegerile din februarie să pregătească terenul pentru nişte rezultate care sunt în totală contradicţie faţă de opţiunile reale ale cetăţenilor din Republica Moldova”, a declarat Orban, joi, la dezbaterea „Provocări şi perspective de creare şi consolidare a Spaţiului Informaţional comun România – R. Moldova”, precizează Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
24,09 °C
cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,1 m/s
Mon
18 °C
Tue
15 °C
Wed
13 °C
Thu
12 °C
Fri
11 °C

Curs oficial BNM 15 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5214 -0.0000
USD 17.7073 -0.0000
RON 4.1219 -0.0000
UAH 0.7148 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău