Anticoruptie | Actele mari de corupție nu se regăsesc în sentințele emise de instanțele judecătorești din Republica Moldova în 2020 (Revista presei)

  • 21 Mai 2021 09:39
Anticoruptie | Actele mari de corupție nu se regăsesc în sentințele emise de instanțele judecătorești din Republica Moldova în 2020 (Revista presei)

Revista presei - 21 mai 2021.

Actele mari de corupție nu se regăsesc în sentințele emise de instanțele judecătorești din Republica Moldova în 2020, iar acest fapt ar dezvolta riscul nesancționării penale a corupătorilor mari, scrie anticoruptie.md. În mare, instanțele de judecată s-au pronunțat pe marginea cazurilor de corupție în care valoarea mitei este mică. Acestea sunt concluziile unui studiu elaborat de Direcția Analitică a Centrului Național Anticorupție. În același timp, autorii raportului au constatat că traficul de influență este infracțiunea care se regăsește cel mai frecvent în sentințele instanțelor judecătorești.

Va ține PAS singur pasul?, se întreabă Petru Grozavu înt-un editorial pentru Ziarul de Gardă. El amintește că pe 15 noiembrie 2020, Maia Sandu, sprijinită masiv „acasă”, dar și în Diasporă, îl bătea în turul doi pe Igor Dodon și câștiga prezidențialele. A fost o victorie solidară, greu s-o împarți azi între simpatizanții Maiei Sandu și opozanții lui Igor Dodon. Și în această campanie, stânga s-a dovedit a fi mai organizată decât dreapta, partidele unioniste și pro-europene fiind divizate în cel puțin patru tabere. „Crede PAS că situația din 11 iulie o poate repeta pe cea din 15 noiembrie? Cele două campanii electorale sunt bucate diferite și nu au cum să fie servite la fel. Bănuiesc că PAS (ca principal partid pe dreapta) s-a grăbit cu lista electorală (nu mă refer aici la calitatea ei, deși „siguranța” listei ridică anumite semne de întrebare în condițiile traseismului politic de la noi) și a trecut prea ușor peste o negociere capitală cu formațiunile de pe eșichierul politic de dreapta. Va ține PAS singur pasul?”, se întreabă Petru Grozavu.

Agenția de presă IPN publică o opinie despre Virajurile giruetelor politice. Actuala campanie electorală din Republica Moldova, ca și cele precedente, confirmă că în astfel de perioade se spun tot mai multe minciuni. Unii politicieni mint, distorsionând și fapte concrete, verificabile, care au avut loc chiar cu participarea lor, dar care actualmente nu le mai convin din considerente conjuncturiste. Autorul conchide: „Ne-am convins nu o singură dată că unii politicieni din Republica Moldova sunt ușuratici și schimbători ca giruetele. Orientarea lor depinde de direcția vântul, care le permite să-și adulmece interesele de ordin politic, financiar, mediatic.”

TVR Moldova îl citează pe directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, care opinează că alegerile trecute au demonstrat că oamenii s-au săturat, s-au schimbat generațiile, percepțiile. El vede aceste alegeri ca o linie de demarcare a schimbului de generații între politicieni și de abordare de principiu. „Cetățenii ne-au dat un semnal foarte clar că uite ei vor un alt gen de politică. Ceea ce trebuie să înțelegem că noi acum nu mai avem categorii demografice care votează ca în trecut. Astăzi avem și pensionari, și tineri și oameni activi care vor alt gen de guvernare, mai responsabilă”.

Participare sau simulare? Este întrebarea editorialistului Nicolae Negru la Ziarul Național. El opinează că logic ar fi ca AUR și PUN să fie îndemnate să se unească, nu să se urască. „Demonizarea unuia sau altuia e pierdere pentru ambele partide. Doar împreună ele pot intra în Parlament. Din punctul nostru de vedere, auriștii ar fi trebuit să accepte propunerea de constituire a unui bloc electoral cu PUN, dacă a existat o asemenea propunere, iar puniștii ar fi trebuit să accepte propunerea AUR de a merge pe o listă electorală, ocupând primele zece locuri, dacă li s-a propus. Din păcate, s-a ales calea cea mai rea: luptele politice de peste Prut, dușmăniile, resentimentele între partidele de la București le vedem reproduse la Chișinău. De ce s-ar mai implica Moscova să ne dezbine, dacă lucrul acesta îl facem cu succes noi înșine? Cât mai e timp, opriți-vă! Decât numai dacă scopul liderilor din față și din spate nu e simularea participării în alegeri”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău