Anticorpii împotriva COVID-19 durează cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor (studiu)
-
11 Mai 2021 15:29
Anticorpii neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 persistă în organismul pacienților care au trecut prin boală cel puțin 8 luni de la infecție în majoritatea cazurilor, asigură un studiu realizat de spitalul milanez San Raffaele și de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian, relatează EFE.
Pacienții infectați care produc anticorpi în primele 15 zile de la contractarea bolii au un risc mai mic de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, precizează studiul publicat de marți de revista științifică Nature Communications.
Durata anticorpilor și importanța dezvoltării lor timpurie pentru a combate infecția sunt principalele rezultate ale studiului realizat de cele două institute din Italia.
Pe baza a 162 de pacienți testați pozitiv la SARS-CoV-2 cu simptome diferite, studiul conchide că anticorpii rămân în organism timp de 8 luni, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența unor patologii prealabile.
Primele mostre de sânge prelevate au corespuns perioadei martie-aprilie 2020, în timp ce ultimele au fost realizate în noiembrie.
"După opt luni de la diagnostic doar trei pacienți nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi", au explicat ISS și spitalul San Raffaele într-un comunicat.
În schimb, 79% dintre persoanele analizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la începerea simptomelor, iar cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă mai gravă a bolii, dincolo de alți factori.
"Pacienții care nu pot produce anticorpi neutralizanți în prima săptămână după infectare trebuie identificați și tratați la timp, deoarece riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii", a precizat Gabriella Scarlatti, directoarea departamentului de boli virale de la spitalul San Raffaele din Milano.
Studiul are "implicații atât în privința gestionării clinice a bolii pacientului cât și în frânarea pandemiei", a explicat Scarlatti în comunicat.
Studiul a analizat și reactivarea anticorpilor în fața coronavirusului sezonier, responsabil cu gripa, și a concluzionat că aceștia "recunosc parțial noul coronavirus și se pot reactiva după infecție, deși nu sunt eficienți în neutralizarea lui".
Cu toate acestea este vorba de o veste bună, având în vedere că exista temerea ca acest tip de anticorpi ar putea încetini dezvoltarea anticorpilor specifici împotriva SARS-CoV-2 și ar avea efecte negative în timpul bolii.
Sursa: AGERPRES