Antarctica trece prin schimbări dramatice și ireversibile

  • 26 Mai 2015 10:03
Antarctica trece prin schimbări dramatice și ireversibile

Mai mulți ghețari masivi din sudul Peninsulei Antarctice au început să se topească rapid din anul 2009, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science.

"Ca din senin (acești ghețari) au devenit a doua cea mai importantă sursă de apă care participă la procesul de creștere a volumului oceanului planetar", a precizat coordonatorul acestui studiu, Bert Wouters, cercetător la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Această descoperire demonstrează că întreaga coastă vestică a Antarcticii pierde gheață. "Este vorba de un semnal important că Antarctica trece prin niște schimbări rapide", susține și Neil Glasser, glaciolog la Universitatea britanică Aberystwyth, care nu a participat însă la acest studio, relatează Agerpres.

Linia de coastă lungă de 750 de kilometri a Peninsulei Antarctice mărginește Marea Amundsen. Ținând cont de faptul că ghețarii de pe peninsulă au fost stabili până în 2009, majoritatea oamenilor de știință și-au îndreptat atenția spre alte regiuni ale continentului înghețat austral. După ce această peninsulă s-a dovedit a fi un punct fierbinte în care ghețarii își pierd rapid din masă, conform unei analize recente a datelor obținute de la sateliți, oamenii de știință au decis că trebuie să urmărească cu atenție evoluția din această regiune.

Bert Wouters și colegii săi au analizat datele obținute de la trei sateliți pentru a măsura înălțimea ghețarilor din această regiune în perioada 2003 - 2014. Ei au observat că nu există pierderi semnificative de gheață până în anul 2009, an în care, brusc, cel puțin 9 ghețari au început să se topească. În prezent, unii dintre acești ghețari pierd până la 4 metri din înălțime pe an. Retragerea ghețurilor denumite cândva "veșnice" a înaintat până la 100 de kilometri spre interiorul peninsulei, dinspre linia de coastă.

"Întreaga regiune este complet dezechilibrată, ceea ce ne-a luat complet prin surprindere"', a comentat Wouters pentru Live Science.

În total, zona sudică a Peninsulei Antarctice a adus un aport de aproximativ 300 de trilioane de litri de apă oceanului planetar în perioada 2009 - 2014. Dacă se vor topi complet, acești ghețari vor duce la creșterea nivelului oceanului planetar cu 35 de centimetri.

Topirea ghețarilor din vestul Antarcticii, ghețari care conțin suficientă apă pentru a provoca o creștere a nivelului oceanului planetar cu cel puțin 1 metru, s-a accelerat sub efectul procesului de încălzire globală și pare deja ireversibilă, avertizau două studii publicate în urmă cu un an.

Unul dintre studii se concentra asupra numeroaselor date adunate în 40 de ani de observații ale ghețarilor antarctici, observații care indică faptul că retragerea ghețurilor în Marea lui Amundsen, în vestul Antarcticii, "a atins punctul de la care a devenit ireversibilă". Topirea a șase dintre cei mai mari ghețari din această regiune, Pine Island, Thwaites, Haynes, Smith, Pope și Kohler, contribuie deja semnificativ la creșterea nivelului apei oceanului planetar, pierzând anual o masă de gheață aproximativ egală cu întreaga banchiză a Groenlandei. Acești ghețari conțin suficientă apă pentru a crește nivelul oceanului planetar cu 1,2 metri și se topesc într-un ritm mai accelerat decât cel prevăzut de climatologi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău