Andrei Curăraru: „Participarea președintei Maia Sandu la conferința Consiliului Nord-Atlantic denotă o schimbare în dinamica securității în regiune”
-
11 Decembrie 2024 14:13
NATO poate să sprijine Rep. Moldova în limitarea amenințărilor hibride ale Federației Ruse, iar participarea președintei Maia Sandu la conferința Consiliului Nord-Atlantic denotă o schimbare în dinamica securității în regiune, comentează expertul WatchDog, Andrei Curăraru, transmite Radio Chișinău.
Adresarea președintei Republicii Moldova la Consiliul Nord-Atlantic reflectă schimbările în arhitectura de securitate a regiunii, în contextul atacurilor hibride ale Federației Ruse, a comentat expertul WatchDog, Andrei Curăraru pentru Radio Chișinău. El a subliniat că NATO poate sprijini Rep. Moldova în limitarea acestor atacuri, îmbunătățirea capacităților armatei și în parcursul său european.
„Este clar că se schimbă arhitectura de securitate a regiunii. Vedem atacuri, parte a războiului hibrid al Federației Ruse, atât asupra Rep. Moldova, care nu este membru, cât și a României și eventual al altor state, care sunt membre NATO. Această adresare vine ca o urmare logică a acestui fapt. Rep. Moldova are capacități limitate de a-și asigura propria securitate. Chiar spațiul aerian îl asigurăm cu ajutorul partenerilor din România, iar cooperarea cu respectarea principiilor neutralității, prezintă un element de bază al politicii de securitate, mai ales cea externă”, a spus Andrei Curăraru.
Amintim că, în cadrul vizitei sale la Bruxelles președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu care a discutat despre securitatea regională. Totodată, Maia Sandu a ținut un discurs, în premieră, din partea unui președinte al Rep. Moldova, în Consiliul Nord-Atlantic.