FOTO | Maia Sandu, întrevedere cu Mark Rutte: Au discutat despre securitatea regională și amenințările hibride
-
11 Decembrie 08:00
Președinta Maia Sandu a avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte cu care a discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală, precum și despre necesitatea unor acțiuni comune pentru protejarea democrațiilor din regiune.
Șefa statului a ținut un discurs în cadrul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), principala structură decizională a NATO, formată din reprezentanții celor 32 de state membre.
Maia Sandu a subliniat eforturile Rep. Moldova de a menține pacea și stabilitatea cu un război la graniță și de a-și consolida reziliența în fața amenințărilor hibride, evidențiind importanța cooperării internaționale pentru apărarea democrațiilor în lume și promovarea păcii, se arată într-un comunicat al președinției.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru reziliența poporului Rep. Moldova împotriva interferențelor ruse fără precedent și a altor provocări, inclusiv presiunea politică, dezinformarea și amenințările hibride.
Mark Rutte a evidențiat calitățile de leadership ale Maiei Sandu care au contribuit la menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli după războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. El a salutat, de asemenea, contribuțiile valoroase ale R. Moldova la securitatea internațională, inclusiv prin desfășurarea de trupe în misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, potrivit unui comunicat al NATO.
În acest an, NATO și Rep. Moldova au marcat 30 de ani de parteneriat. Printr-un pachet îmbunătățit de consolidare a capacității de apărare, NATO și Aliații continuă să ajute R. Moldova să-și consolideze reziliența, să contracareze dezinformarea și să răspundă la atacurile cibernetice, sprijinindu-și calea către integrarea sa europeană.
Vizita la Cartierul General al NATO subliniază angajamentul Rep. Moldova de a coopera cu țările partenere pentru a asigura securitatea cetățenilor, de a proteja procesele democratice în țara noastră și de a consolida rolul său ca partener de încredere în securitatea regională, se arată în comunicatul președinției.