Anchetă ONU privind automobilele de lux ale lui Kim Jong Un

  • 13 Martie 2019 11:41
Anchetă ONU privind automobilele de lux ale lui Kim Jong Un

Experții ONU mandatați cu aplicarea sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord anchetează mai multe achiziții de autoturisme de lux făcute recent de către Phenian, în contradicție cu interdicțiile care afectează țara din 2013, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nord-coreenii pot avea tot ceea ce își doresc. Ei obțin ce este mai bun atunci când au nevoie', remarcă Hugh Griffiths, care a coordonat în ultimii cinci ani grupul de experți ONU pentru Coreea de Nord.

Vehicule de lux au fost văzute în posesia nord-coreenilor în 2018 și 2019 la întâlniri internaționale implicându-l pe președintele Kim Jong Un, indică un raport ONU publicat marți integral, după o serie de scurgeri de informații în presă la începutul lunii februarie.

În documentul lor, experții ONU consideră că numeroasele sancțiuni economice internaționale sunt 'ineficiente', având în vedere eludările acestora de către Phenian prin multiple subterfugii. Anchete sunt în curs de desfășurare, precizează ei, pentru a încerca să se afle în ce mod nord-coreenii au reușit să procure mașinile de lux.

Analizând fotografiile cu un Rolls-Royce Phantom utilizat de către Kim Jong Un, constructorul britanic al autoturismului a estimat că vehiculul a fost fabricat între 2012 și 2017 la uzina sa din Goodwood. Mai multe autoturisme Mercedes au plecat dintr-un port din California spre Hong Kong, la cererea unui om de afaceri chinez având legături cu regimul de la Phenian, au stabilit anchetatorii.

Compania Toyota se apără în cazul exporturilor sale de mașini Lexus spre Coreea de Nord, apreciind că acestea au fost cumpărate probabil de către intermediari.

Într-o anexă la rezoluția sa adoptată în 2013, reluată sau completată în toate textele coercitive ale ONU care au urmat, Națiunile Unite detaliază bunurile de lux interzise să fie furnizate Coreei de Nord.

În plus față de mențiunile referitoare la bijuterii, perle și pietre prețioase, inclusiv diamante, safire, rubine și smaralde, pe lista stabilită de către ONU figurează iahturi, automobile de lux și mașini de curse.

Printre alte eludări notorii ale sancțiunilor, există numeroase transbordări de încărcături (cărbune, petrol etc.) între nave pe mare. 'Este o nebunie ceea ce petrece în prezent în apele internaționale' în jurul Coreei de Nord, afirmă Hugh Griffiths, vorbind despre 'anarhie', potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău