Anatol Țăranu: Imaginile video din 2019, care arătau că Igor Dodon se angaja să realizeze planul Moscovei de federalizare a Rep. Moldova, prezintă acțiuni ce pot fi calificate ca trădare de patrie

  • 26 Mai 2022 11:52
Anatol Țăranu: Imaginile video din 2019, care arătau că Igor Dodon se angaja să realizeze planul Moscovei de federalizare a Rep. Moldova, prezintă acțiuni ce pot fi calificate ca trădare de patrie

Imaginile video din 2019, apărute în spațiul public ulterior, care arătau că Igor Dodon se angaja să realizeze planul Moscovei de federalizare a Rep. Moldova în detrimentul intereselor noastre naționale, sunt acțiuni ce pot fi calificate ca trădare de patrie.

De această părere este comentatorul politic Anatol Țaranu, fost ambasador al Rep. Moldova în Rusia, care amintește că Igor Dodon recunoștea atunci că prin federalizarea dorită de Moscova erau aduse în sfera decizională regiunile transnistreană și găgăuză.

Este vorba de angajarea șefului statului  Rep. Moldova în realizarea unei agende politice a unui stat străin, a subliniat expertul în emisiunea Dosar transnistrean de la Radio Chișinău, întrebându-se cum altfel poate fi calificată această acțiune dacă nu trădare de patrie:

Acele secvențe care au apărut în spațiul public și care arătau practic faptul că Dodon se angaja să realizeze un plan rusesc de federalizare a Rep. Moldova în detrimentul intereselor noastre naționale, iar această federalizare, cum însuși Dodon spunea, era menită să aducă în sfera decizională a statului Rep. Moldova dreptul de veto al Transnistriei și Găgăuziei (...). De fapt, ei ne prefăceau pe noi într-o anexă a Fed. Ruse, într-o colonie. Din acest punct de vedere, desigur, că aceste acțiuni practice, pe care le-a recunoscut dl Dodon și încerca să-l angajeze și pe Plahotniuc cu tot Partidul Democrat în această ”operă” de federalizare a Rep. Moldova și acest lucru poate fi calificat ca trădare de patrie, ca trădare a intereselor naționale cu toate consecințele. (...) E vorba de angajarea șefului statului  Rep. Moldova în realizarea unei agende politice a unui stat străin în Rep. Moldova. Ce poate să fie o asemenea acțiune, dacă nu trădare de patrie”, afirmă analistul Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău