Analiză IPN | ”De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni?” (Revista presei)

  • 14 August 2019 09:37
Analiză IPN | ”De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni?” (Revista presei)

Revista presei - 14 august 2019

”De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni?”, se întrebă într-o analiză directorul agenției IPN, Valeriu Vasilică.  ”Plecarea subită și ascunsă a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, din Moldova, a fost neașteptată pentru foarte multă lume, inclusiv pentru el personal”, crede autorul, care mai este de părere că fostul lider al PDM va reveni în Republica Moldova ”cu voie sau fără voie. Fără voie, dacă va fi adus de noua putere, care pentru aceasta trebuie să aducă dovezi sigure, mai întâi pentru comunitatea internațională, că el are legătură cu măcar o parte din ce i se incriminează. De voie, pentru că ambiția nu are alt leac decât realizarea unor planuri „mărețe”, trasate din timp, în special, dacă ele iată-iată se și realizau. Doar că istoria spune că, la o revenire, un alt ambițios, a fost exilat, totuși, pe insula Elba, iar, la altă revenire - pe insula Sfânta Elena, unde și-a găsit sfârșitul”, subliniază Valeriu Vasilică.

 ”Reforma justiției, marca Maia Sandu sau marca Igor Dodon?”, pune un alt semn de întrebare și editorialistul Alexandru Cozer, în Cotidianul.  Autorul constată că ”avem două viziuni de „reformă”. Una formulată de Maia Sandu și de ministrul Justiției, ”care pare o variantă mai radicală, cu comisii de evaluare pentru întreg sistemul judecătoresc și procuratură. (…) Iar acest tip de reformă radicală, din informațiile pe care le dețin, pare să se ciocnească tot mai mult și de opoziția lui Igor Dodon. (…) Este extrem de important, primordial, ca Maia Sandu și cei din blocul ACUM, după ce au renunțat la ideea unui procuror european de dragul menținerii coaliției, să nu facă din nou cedări. Noi am văzut la ce au adus cedările făcute în 2009 și 2010. Orice cedare făcută astăzi de ACUM, în procesul  încă neînceput de reclădire a justiției, înseamnă încă un pas în spate în lupta cu sistemul și o șansă în plus pentru crearea unui nou Plahotniuc”, opinează autorul.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov afirmă: „Mă bucur că, în ceasul al 12-lea, ne-a ajuns curaj și tărie să plecăm…”  ”PD a plecat singur de la putere și comunitatea internațională a salutat acest transfer pașnic de putere. E adevărat că au fost mici emoții, puțină gălăgie, dar noi am luat singuri decizia de a pleca și a lăsa guvernarea actuală să-și facă treaba”, mai afirmă acesta. Întrebat dacă acțiunile lui Vladimir Plahotniuc au afectat imaginea PDM, Dumitru Diacov a răspuns: ”Cu siguranță, unele decizii ale lui Vladimir Plahotniuc au afectat cumva imaginea partidului. Însă, dacă dorim să fim obiectivi, trebuie să spunem că, în perioada 2016-2019, în Guvernul condus de PD, implicit, prin intermediul lui Vladimir Plahotniuc, a existat disciplină, ordine și o subordonare clară a instituțiilor”. El mai afirmă că nu știe unde se află fostul lider al PDM.

Adevărul notează că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a anunțat că Blocul ACUM nu vede niciun impediment în semnarea unui nou acord de guvernare cu socialiștii, care să specifice clar prioritățile din perioada următoare. „Suntem în discuții privind planul de acțiuni al guvernului, care are drept priorități un amplu proces de reformare al justiției, demonopolizarea, reforme economice și măsuri de protecție socială. Asigurarea independenței justiției este obiectivul principal al guvernului Maia Sandu, iată de ce este important să primim sprijinul total al părților în acest proces. Odată aprobate aceste acțiuni, nu vedem niciun impediment în semnarea unui acord care să specifice clar prioritățile din perioada următoare”, a scris Mihai Popșoi pe pagina sa de Facebook. Publicația amintește că șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Bătrâncea, a anunțat că socialiștii insistă pe semnarea de urgență a acordului politic între PSRM și Blocul ACUM, unde vor fi trasate „cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude astfel de situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”.

Portalul Moldova Curată publică opinia Liliei Ioniță, coordonatoarea de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, după ce ANI a anunțat că a verificat declarațiile de avere ale celor 400 de judecători și a inițiat controale în privința a 6 magistrați și a stabilit că 8 judecători au completat declarația tardiv.

În opinia mea, e o mare decepție, iar această verificare prealabilă nu a generat nimic substanțial. Presa de investigație de atâtea ori a scris despre problemele din declarațiile de avere și interese ale judecătorilor ca până la urmă să se demonstreze că de fapt nu există probleme, că avem doar câțiva judecători care nu și-au depus în termen declarația și riscă pedeapsă contravențională”, a comentat Lilia Ioniță pentru Moldova Curată. În opinia expertei, ar fi fost mai util dacă inspectorii ar fi verificat dacă în declarațiile depuse în ultimii ani de către judecători există schimbări esențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău