Analiști politici: Marile puteri ale lumii condamnă imixtiunea Rusiei în procesele politice și electorale din R. Moldova și transmit un mesaj de susținere pentru autoritățile de la Chișinău

  • 14 Iunie 14:07
Analiști politici: Marile puteri ale lumii condamnă imixtiunea Rusiei în procesele politice și electorale din R. Moldova și transmit un mesaj de susținere pentru autoritățile de la Chișinău

Prin declarația comună emisă ieri de Statele Unite, Canada și Marea Britanie, marile puteri transmit un semn de susținere pentru Republica Moldova în fața amenințărilor din partea Federației Ruse și interferenței în procesele electorale. De asemenea, experții comentează că aceste state transmit și Federației Ruse un mesaj clar, precum că Republica Moldova nu va fi lăsată „pradă” acțiunilor de tip hibrid, transmite Radio Chișinău.

Marile puteri ale lumii condamnă imixtiunea Federației Ruse în procesele politice și electorale din Republica Moldova, dar, în același timp, transmit un mesaj de susținere pentru actualele autorități de la Chișinău, explică analistul Ion Tăbârță, comentând declarația comună a SUA, Canadei și Marii Britanii.

„În primul rând, este un mesaj de constatare că în Republica Moldova avem interferențe ale Federației Ruse de a influența procesele politice, electorale. În al doilea rând, este clar un mesaj de susținere pentru actuaele autorități ale Republicii Moldova”, a spus Ion Tăbârță pentru Radio Moldova. 

Pe lângă susținerea pentru Chișinău pe care vor să o transmită statele din Occident, acestea lasă și un mesaj pentru Rusia că nu vor lasa Republica Moldova singură, susține expertul în domeniul securitate de la WatchDog, Artur Leșcu:

Faptul că Rusia se va implica și deja se implică în viitoarele alegeri, nu e un secret. Cunoaștem asta și noi, dar era important să simțim și o susținere și partea rusă să vadă că imixtiunile sale în Rep. Moldova nu sunt neobservate de cele mai mari puteri, de cel mai importante state de pe mapamond”, a declarat Artur Leșcu. 

Guvernul Statelor Unite ale Americii, Canadei și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat joi într-o declarație comună despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. În același timp, acestea atenționează că nu vor tolera încercările Kremlinului de a submina instituțiile și procesele democratice din Rep. Moldova.

Citiți și: SUA, Canada și Marea Britanie avertizează: Rusia și agenții săi încearcă să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Statele Unite au impus mai multe sancțiuni împotriva unor persoane și entități vizate de încercări de răsturnare a ordinii constituționale în Republica Moldova. Printre cei vizați de sancțiunile occidentalilor se numără Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc. Cel mai recent nume inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite este cel al Evgheniei Guțul, bașcana regiunii găgăuze. 

Citiți și:

SUA anunță sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana din UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu Ilan Șor și promovarea politicii ilegale de la Kremlin

Analiști, despre sancțiunile anunțate de SUA împotriva Evgheniei Guțul: „Indică implicarea acesteia în acțiuni de destabilizare a R. Moldova, dirijate de Kremlin”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău