Analiști, despre sancțiunile anunțate de SUA împotriva Evgheniei Guțul: „Indică implicarea acesteia în acțiuni de destabilizare a R. Moldova, dirijate de Kremlin”

  • 13 Iunie 13:47
Analiști, despre sancțiunile anunțate de SUA împotriva Evgheniei Guțul: „Indică implicarea acesteia în acțiuni de destabilizare a R. Moldova, dirijate de Kremlin”

Sancțiunile anunțate de SUA în privința bașcanei regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, denotă implicarea acesteia în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, dirijate de Kremlin, susțin comentatorii politici. Pe de altă parte, faptul că autoritățile nu pot curma din interior aceste mișcări este o consecință a trenării reformei justiției, mai atrag atenția analiștii, transmite Radio Chișinău.

Comentatorul Anatol Țăranu afirmă că sancțiunile impuse bașcanei Evgheniei Guțul indică implicarea acesteia în încercările de destabilizare a Republicii Moldova, care sunt organizate de Federația Rusă. Faptul că autoritățile din interior nu pot pune punct acestei mișcări arată că reforma justiției trenează, mai spune analistul. 

„SUA reprezintă autoritatea care dispune de cele mai veridice informații privitor la persoanele care sunt supuse sancțiunilor. Aceste sancțiuni, încă o dată, demonstrează că SUA confirmă implicarea Federației Ruse în destabilizarea Republicii Moldova și întind o mână de ajutor R. Moldova pentru a contracara aceste acțiuni subversive”, a spus Anatol Țăranu.

Sancțiunile SUA împotriva Evgheniei Guțul vin ca urmare a recentei vizite la Chișinău a secretarul de stat american Antony Blinken, observă analistul Andrei Curăraru.

„SUA declară deschis că acțiunile bașcanei se integrează în acel plan de destabilizare, că Federația Rusă e implică în procesele electorale din Republica Moldova. După cum spunea și premierul Dorin Recean, este regretabil faptul că autoritățile din exterior reacționează mai rapid decât justiția noastră”, a afirmat Anatol Țăranu. 

Aceste sancțiuni ar putea afecta și regiunea găgăuză, întrucât aceasta ar putea fi lipsită de eventualele fonduri americane pentru dezvoltarea regiunii, a mai remarcat Andrei Curăraru.

Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana regiunii Găgăuze, pentru complicitate cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Potrivit Ambasadei SUA, sancțiunile împotriva Evgheniei Guțul includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia/sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA ori care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

Anul trecut, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și alte țări au impus sancțiuni împotriva mai multor persoane din Republica Moldova, inclusiv oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova.

Citiți și: 

SUA anunță sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana din UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu Ilan Șor și promovarea politicii ilegale de la Kremlin

Dorin Recean, despre sancțiunile americane împotriva Evgheniei Guțul: „Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău