Analist: Șeful statului folosește întâlnirile cu oficialii ruși, pentru ca să-i influențeze pe socialiști să dea undă verde negocierilor directe cu PD (Revista presei)

  • 05 Aprilie 2019 09:35
Analist: Șeful statului folosește întâlnirile cu oficialii ruși, pentru ca să-i influențeze pe socialiști să dea undă verde negocierilor directe cu PD (Revista presei)

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase consideră că pachetul de inițiative legislative de „deoligarhizare” a statului, propus de Blocul ACUM, este unul populist și irealist, care nu poate fi votat de niciun Parlament, scrie Adevărul. În opinia sa, Parlamentul nu îi poate demite pe șefii de instituții despre care vorbesc cei din Blocul ACUM în „pachetul de deoligarhizare”, pentru că nu ar permite legislația. „Sunt fantasmagorii, sunt fabulații emanate de persoane care nu au elementara experiență parlamentară și administrativă”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „Puterea a patra” de la N4. El a argumentat că procurorul general nu poate fi demis, el fiind numit prin decret prezidențial, iar membrii CEC sunt numiți pe un termen stabilit în lege și pentru demiterea lor trebuie să existe temei legal.

Nicolae Negru opinează pentru publicația Ziarul Național că ar fi vorba despre ”o coincidență simbolică” în faptul că activiștii PPDA au cerut o alianță ACUM- PSRM, chiar în ziua în care Igor Dodon a fost chemat la Moscova unde, ”putem presupune, i s-a poruncit același lucru: PSRM să facă alianță cu „ACUM”. Potrivit lui Negru, ar fi evident că „interesul oamenilor de afaceri care stau în spatele lui Andrei Năstase, dornici de răzbunare, coincide cu interesul Moscovei, supărată și ea, dornică și ea de răzbunare pe Plahotniuc”. Potrivit lui Nicolae Negru, „mingea e, de fapt, pe terenul „ACUM” - ului, în special al PAS - ului, al Maiei Sandu, căci Năstase a lăsat să se înțeleagă că nu exclude o alianță temporară și formală cu PSRM”.

Și tot Ziarul Național publică opinia analistului Dionis Cenușă care se referă la vizita inopinată a șefului statului, Igor Dodon, în Rusia. „Președintele Igor Dodon spune ca factorul extern nu trebuie să se amestece în formarea coaliției de guvernare, dar îndată după aceasta își face valiza și pleacă la Moscova. Probabil, el prietenește cu Rusia atât de strâns, încât o confundă cu o parte integră a politicului moldovenesc”, subliniază analistul. Dionis Cenușă mai presupune că șeful statului folosește întâlnirile cu oficialii ruși, pentru ca să calmeze spiritele în rândurile socialiștilor și să-i influențeze pe cei din teritoriu să dea undă verde negocierilor directe cu PD.

Vitalie Călugăreanu scrie în Cotidianul despre o eventuală coaliție între PSRM și PDM. Potrivit lui, nici nu mai contează ce va decide PSRM, la Consiliul Republican ce va fi convocat săptămâna viitoare. ”Însuși gestul îi descalifică pe socialiști. Și nici un argument de genul „e dovadă de maturitate politică” nu va fi în măsură să amortizeze efectele acestei proaste decizii. Votanții PSRM deja trăiesc sentimentul trădării. De partea cealaltă, Plahotniuc și PDM aproape că nu ar avea de suportat nici un prejudiciu de imagine de pe urma unei cununii politice cu PSRM – electoratul PDM oricum a votat cu batista la nas pentru această grupare politică (fie pentru anumite beneficii, fie de frică, fie inconștient…)”, subliniază autorul.

Ziarul de Gardă publică o investigație intitulată ”Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotbalul”. ”Fotbalul din R. Moldova, condus în ultimii 22 de ani de fostul fotbalist Pavel Cebanu, nu a cunoscut, în perioada independenței statului, vreo performanță notabilă. Cu mici excepții, R. Moldova, atât la nivelul echipelor naționale, cât și la nivelul echipelor de club, a fost ciuca bătăilor în toate competițiile la care a luat startul. Pe fonul eșecurilor de pe plan sportiv, cei care s-au aflat în fruntea sportului rege, conectați între ei la afaceri prospere, au reușit să-și construiască averi de milioane, inclusiv prin intermediul fotbalului”, scrie publicația.

TV8 publică detalii din declarațiile de avere ale procurorilor șefi. ”Cel mai bogat dintre șefii organelor de anchetă pare să fie procurorul general. Aflat de la începutul carierei doar în funcții publice, Eduard Harunjen indică în declarația de avere o casă de un milion de lei, două terenuri, o motocicletă, dar și un salariu de aproape 33 de mii de lei lunar. Ceva mai modest o duce șeful Procuraturii Anticorupție, cel de la PCCOCS, dar și directorul Centrului Național Anticorupție. Însă, ceea ce-i unește pe toți este că majoritatea averilor nu le aparțin, fiind scrise pe numele membrilor familiei”, scriu jurnaliștii de la TV8.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău