Analist | Oamenii sunt cuprinși într-o capcană cu riscuri mari de sărăcie

  • 01 Mai 2017 14:38
0%
00:00:00
00:00:00

De Ziua Internațională a Muncii, analiștii și reprezentații sindicatelor constată că cetățenii din Republica Moldova nu beneficiază de garanții sociale și economice care să le asigure un nivel de trai decent.

Aproximativ o treime dintre persoanele care muncesc, sunt angajați în economia informală, primesc salarii ne-impozitate și nu au siguranța că vor beneficia de pensii. Experții atrag atenția autorităților că este vorba despre o problemă stringentă și că sunt necesare măsuri rapide de intervenție.

Datele statistice arată că în Republica Moldova se atestă una dintre cele mai scăzute rate de șomaj din ultimii ani, de numai 4 la sută. Deși ar părea un indicator optimist, alte cifre îi îngrijorează mai mult pe experții economici, care constată că odată cu diminuarea ratei șomajului, a crescut rata angajării informale până la o cifră record – de 36 la sută.

„Dacă ne uităm la calitatea ocupării, la ce fel de contracte au angajații, observăm că 36 de procente, este o cifră istorică, aveau un loc de muncă informal. Dacă din 2000 până în 2010 ocuparea informală se diminua, din 2010 până în prezent aceasta a început să crească din nou. Crește numărul populației care nu are asigurare medicală, asigurare socială, nu are contract de muncă. Deci, oamenii sunt cuprinși într-o capcană cu riscuri mari de sărăcie. Majoritatea sunt concentrați în agricultură”, a declarat Iurie Morcotîlo, analist al Centrului Expert Grup.

Expertul atenționează că ar trebui schimbată structura economiei Republicii Moldova, unde o bună parte a populației este angajată în domeniul agricol. În opinia sa, ar mai fi necesară revizuirea politicii de impozitare a angajatorilor, astfel încât să îi stimuleze să ofere locuri de muncă oficiale și, totodată, ar trebui majorate sancțiunile față de cei care dau salarii ”în plic”.

Și Confederația Sindicatelor din Moldova a emis zilele trecute o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de rata înaltă a economiei informale și a impactului asupra sistemului de pensii. Cu toate acestea sindicatele nu au organizat de 1 mai nicio activitate în cadrul căreia să atragă atenția autorităților asupra problemelor de pe piața muncii. 

„Noi am luat decizia la Comitetul Federal ca sindicatele de ramură să petreacă activități la nivelul ramurilor, la nivelul teritoriului, dar și luând în considerarea că am avut mai multe manifestații ale profesorilor, dar la care au participat toate sindicatele de ramură. Un alt motiv este că Partidul Socialiștilor a ”bronat”, a ocupat de anul trecut Piața Marii Adunări Naționale”, a declarat vicepreședintele Confederației Sindicatelor, Petru Chiriac.

Problema economiei informale a fost discutată în luna februarie la Consiliul economic de pe lângă prim-ministru, dar de atunci subiectul nu a mai apărut pe agendă, ne-a mai spus analistul Iurie Morcotîlo. El a mai remarcat că politicile și strategiile anterioare elaborate de autorități în ultimii ani nu au avut niciun efect asupra diminuării economiei subterane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău