Ana Blandiana/Europa Liberă: „Comunismul și-a lăsat niște urme în societatea de azi care împiedică dezvoltarea normală a vieții” (Revista presei)
-
10 Februarie 2020 09:48
Analistul de la București Iulian Chifu scrie în editorialul său publicat de Adevărul despre opțiunile pe care le are președinta PAS, Maia Sandu, pentru a atrage cât mai mulți votanți la alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit lui, ”strategia ar trebui să cuprindă două componente: atragerea votanților proprii, pro-europeni, și atragerea votanților restului opoziției, venind de la unioniști și de la PDM.
În plus, ar trebui construită strategia pentru divizarea electoratului lui Dodon fie prin voturile Partidului Nostru, rupte din masa pro-rusă anti-socialiști, fie prin cele ale comuniștilor naționaliști stataliști ai lui Voronin, sătui de pro-rusismul ostentativ jucat de Dodon, fie prin demobilizarea electoratului socialiștilor, în urma prestației slabe și neconvingătoare a Guvernului Chicu, Guvernul consilierilor lui Dodon”, conchide analistul.
Publicația electronică Sic.md revine la discursul președintelui Igor Dodon de la Strabourg, la APCE și constată că acesta este contrazis de declaarțiile sale anterioare. ”Dodon contra Dodon: discursul de la Strasbourg al lui Igor Dodon desființat de Igor Dodon” este intitulat articolul. ”La Strasbourg, Dodon zice că Guvernul Maia Sandu nu a fost stabil. „Multe lucruri ne-au reușit împreună, însă, din păcate, Guvernul nu a fost unul stabil, fapt ce a dus la demisia lui și la numirea, în noiembrie 2019, a unui nou cabinet de miniștri.” La Chișinău, imediat după demiterea Guvernului Maia Sandu, Igor Dodon vedea în altceva cauza căderii Guvernului.
„Maia Sandu, în afară de promisiuni peste promisiuni, nu a fost capabilă să arate rezultate. Este grav că motivul care a dus la finalul de astăzi este încăpățânarea Maiei Sandu de a înainta un procuror politic. A fost o inițiativă anticonstituțională prin care se încerca subordonarea politică a procurorului.” Pe cine să credem? Pe Dodon de la Strasbourg, care spune că Guvernul a fost demis pentru că e instabil? Sau pe Dodon de la Chișinău, care spune că Guvernul a fost demis pentru că Maia Sandu s-a încăpățînat să numească un procuror politic?”, se întreabă autorul.
Scriitoarea Ana Blandiana, cea care a fondat Memorialul de la Sighet, dedicat Victimelor Comunismului, a venit la Chișinău, relatează TVR Moldova. Zeci de tineri, scriitori și oficialități au participat la o dezbatere pentru a reevalua trecutul sovietic. Întâlnirile culturale fac parte din proiectul "AntiNostalgia - Privind spre viitor", lansat de Radio Europa Liberă. Pentru scriitoarea Ana Blandiana perioada comunistă înseamnă manipulare, demagogie și răsturnarea valorilor, notează TVR Moldova.
Iar într-un interviu pentru Europa Liberă, Ana Blandiana subliniază că grav i se pare nu atât faptul că tinerii din prezent nu știu trecutul, pentru că nu știu istoria, ”ci că în felul acesta nu sunt în stare să înțeleagă urmările acestui trecut în societatea de azi. Deci, ei nu sunt neștiutori pentru că societatea în care trăiesc este perfectă și nu le mai pasă de ce a fost înainte, ei, neștiind ce a fost, sunt incapabili să înțeleagă ce este, și ce este, este ceva și la voi, și la noi încă într-o mare legătură cu ce a fost. Deci sunt incapabili să-și înțeleagă chiar destinul, pentru că la urma urmei destinul lor este legat nu numai de căderea comunismului, ci și de faptul că comunismul și-a lăsat niște urme în societatea de azi care le împiedică dezvoltarea normală a vieții.”
Ziarul de Gardă publică un interviu cu Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, despre ”Coronavirusul și capacitatea R. Moldova de a-i face față”. Specialistul subliniază că acest virus nu se transmite prin colete. ”Coletul se face în China și, până ajunge aici, trece ceva timp. Dar perioada medie de supraviețuire a coronavirusului e mică. Virusul gripal are perioadă mai mare de supraviețuire”. În cazul confirmării cazurilor de coronavirus în Republica Moldova, pacienții, la prima etapă, vor fi internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. ”Acolo e Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, care dispune de personal bine pregătit, cu titluri științifice. Avem șefi de secție care au văzut un număr impresionant de diverse cazuri”, mai afirmă Nicolae Furtună.
”Nașul și finul, ultimii stăpâni ai satului Frunzești, raionul Florești” – publică un reportaj portalul Nordnews, despre o localitate în care au rămas numai două familii. ”Cea mai frumoasă casă din Frunzești este cea a nașului, în care el a trăit aproape un an. După ce a construit-o împreună cu soția după bunul lor plac: cu uși și ferestre frumoase, tapete scumpe, mobilă bună au trecut cu traiul la părinți. Niciunul din cei patru copii ai lor, nu a vrut să rămână stăpân în această gospodărie”, scriu jurnaliștii de la Nordnews.