Ambasadoul UE în Rep. Moldova, Jānis Mažeiks: „O prezență puternică la referendumul din toamnă va legitima rezultatul acestuia”

  • 28 Iulie 13:50
Ambasadoul UE în Rep. Moldova, Jānis Mažeiks: „O prezență puternică la referendumul din toamnă va legitima rezultatul acestuia”

Uniunea Europeană va respecta orice rezultat al referendumului constituțional, programat pentru toamna acestui an, privind confirmarea parcursului european al Republicii Moldova, susține Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, deși ar fi „dezamăgită” de un rezultat negativ.

Într-un interviu acordat pe o platformă online, el a admis că, în cazul unui vot negativ, UE va continua să colaboreze cu Republica Moldova, dar cooperarea ar putea fi restrânsă în anumite domenii.

Oficialul european a menționat că referendumul din toamnă va reflecta voința cetățenilor, atenținând că este extrem de importantă o prezență cât mai puternică a cetățenilor la urne pentru a legitima rezultatul acestuia.

Jānis Mažeiks a subliniat, de asemenea, importanța alegerilor prezidențiale din acest an și cele parlamentare de anul viitor, pentru a putea menține direcția europeană a Republicii Moldova. În același timp, întrebat care va fi reacția UE dacă la putere ar reveni partide pro-ruse, el a spus că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova și cetățenii ei, care nu ar trebui penalizați pentru schimbarea vectorului politic al țării.

Vom coopera cu Republica Moldova cât mai mult posibil. Dacă apare o situație în care majoritatea nu dorește cooperare cu UE, atunci noi vom coopera cu cei care o doresc, pentru că cetățenii care beneficiază de pe urma cantinelor sociale sau de aparate auditive pentru copii în satele din Republica Moldova nu ar trebui penalizați pentru alegerile politice. (...)  Calea spre aderare va deveni mai lungă. Am avut situații similare în alte țări, unde procesul de negocieri a devenit mai îndelungat din cauza schimbărilor politice”, a concretizat Jānis Mažeiks.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Mon
21
Tue
21
Wed
21
Thu
22
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău