Ambasadorul Chișinăului la București, Victor Chirilă, a recunoscut că R. Moldova ar fi avut șanse mici să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, dacă România nu se implica activ (Revista Presei)

  • 22 Septembrie 2023 09:57
Ambasadorul Chișinăului la București, Victor Chirilă, a recunoscut că R. Moldova ar fi avut  șanse mici să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, dacă România nu se implica activ (Revista Presei)

De la tribuna ONU și în discuțiile bilaterale, Președinta Maia Sandu a îndemnat lumea liberă să susțină Republica Moldova, titrează Gazeta de Chișinău. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație.

Și NewsMaker se referă la discursul rostit de  Președinta Maia Sandu în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. Maia Sandu a cerut retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană și a menționat că aderarea Moldovei la ONU nu este doar o alegere politică, ci singurul mijloc prin care ne putem apăra democrația.

Între timp, compania Google a anunțat că este gata să ofere un grant în mărime de 1 mln de dolari Moldovei, pentru îmbunătățirea securității cibernetice și alfabetizare digitală.

Nicolae Negru menționează în editorialul său din Ziarul Naționalmerită să vorbim despre discursul Maiei Sandu în cadrul Adunării Generale a ONU, din 20 septembrie. Mesajele pe care le-a transmis sunt relevante pentru înțelegerea războiului ruso-ucrainean și a opțiunilor geopolitice din regiunea noastră.

În condițiile geopolitice de azi, aderarea Republicii Moldova la UE „nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”, „de a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri” (ceea ce e adevărat doar dacă punem semnul congruenței între UE și NATO), a subliniat președinta. În încheiere, Maia Sandu s-a adresat „către toate țările lumii libere” să participe la lupta pentru democrație, pentru libertate, căci „succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino”. Nicolae Negru și-a exprimat speranța că discursul antiimperialist al Maiei Sandu va fi auzit și în unele țări din Africa, Asia, America de Sud, acolo unde invazia Rusiei în Ucraina este interpretată ca o manifestare împotriva hegemonismului american, a preocupării lui Putin pentru securitatea țării sale, ceea ce, în cel mai bun caz, e greșit.

Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, a recunoscut, în cadrul unei emisiunii „Puterea Știrilor” de la PSNews, că R. Moldova ar fi avut  șanse mici să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă România nu se implica activ în promovarea intereselor Chișinăului. Totodată, diplomatul s-a referit și la sprijinul acordat de România pe parcursul celor 32 de ani de independență a R. Moldova. Ambasadorul Chirilă a amintit că România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova și a deschis o misiune diplomatică la Chișinău. El a mai evidențiat că evoluția relației a fost influențată de schimbările politice din ambele state.

Procurorii și ofițerii CNA au reușit să deconspire schema prin care banii trimiși de Ilan Șorcondamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, ajungeau în Republica Moldova, scrie Anticorupție.md. Deși au fost implicați angajați din diferite subdiviziuni ale organelor de forță, nu au fost admise scurgeri de informații, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin . Aceasta a menționat  aportul mai multor persoane care au depus denunțuri și chiar au fost de acord să-și atribuie rolul de agenți sub acoperire. Dragalin spune că procurorii și ofițerii CNA și-au fundamentat concluziile pe probe imbatabile: interceptări, înregistrări ale întâlnirilor, dar și agenți sub acoperire. Deși Dragalin nu a dat nume, unul dintre ultimii ar fi Arina Spătaru, lider ALDE. Totodată, șefa de la Anticorupție menționează că, în ultima perioadă, „gruparea și-a schimbat metodele de operare”.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău