Ambasadori din mai multe țări păzesc casa ultimului lider al opoziției bieloruse în libertate, laureata Nobel Svetlana Aleksievici

  • 09 Septembrie 16:22
Ambasadori din mai multe țări păzesc casa ultimului lider al opoziției bieloruse în libertate, laureata Nobel Svetlana Aleksievici

Scriitoarea bielorusă Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură, a chemat miercuri jurnaliști la locuința ei, după ce a fost „căutată” de mai mulți necunoscuți care au sunat la interfon, fără să-și arate identitatea. Printre cei veniți la locuința ei să o sprijine se află și personal diplomatic, inclusiv ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, potrivit portalului media Naviny. Svetlana Aleksievici este ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus, scrie Digi24.ro

La locuința scriitoarei s-au strâns miercuri zeci de opozanți ai regimului de la Minsk, jurnaliști, dar și diplomați. Printre aceștia din urmă se numără și ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, ambasadorul Austriei, precum și personal diplomatic al ambasadei Suediei și al Delegației UE în Belarus, potrivit portalului media Naviny.

Și ministrul române de Externe a vorbit despre „vizita” ambasadorului român acasă la Svetlana Aleksievici.

"Ați menționat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineață, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucțiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziției - Svetlana Aleksievici, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate și cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziția și nu prin mijloace represive", a declarat miercuri șeful diplomației române, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Svetlana Aleksievici a spus că de dimineață au sunat mai mulți indivizi la videointerfonul ei, fără însă să poată vedea cine sunt aceștia. În curtea clădirii unde locuiește a văzut două minibuzuri și mai mulți necunoșscuți în civil. Acest lucru a alertat-o pe scriitoare, care este membră a opoziției, și a decis să cheme jurnaliști la fața locului.

Întrebată dacă va pleca din țară, cum au făcut și alți lideri marcanți ai opoziției, Aleksievici a răspuns că „nu vreau să părăsesc țara, dar știți ce opțiuni avem”.

Ea a mai spus că a rămas ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus.  

Scriitoare și jurnalistă, Svetlana Aleksievici, născută în Belarus, a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Opera sa documentează mărturii ale adulților care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii ("Ultimii martori"), ale soldații sovietici din războiul din Afganistan ("Soldații de zinc"), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial ("Războiul nu are chip de femeie") sau ale supraviețuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie ("Dezastrul de la Cernobîl"). Este una din opozantele regimului de la Minsk.

Avocatul Maxime Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziției încă în libertate și rămași în Belarus, a fost reținut miercuri dimineață de bărbați mascați, îmbrăcați în haine civile, au anunțat aliații săi.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,6 m/s
Sat
3
Sun
3
Mon
2
Tue
4
Wed
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău