Alexandru Vakulovski: Ori europeni, ori deloc (Revista presei)
-
12 Octombrie 2016 16:16
Revista presei din 12 octombrie 2016
Biroul Politic al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” înaintează un ultimatum pentru liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, privind desemnarea unui candidat unic, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit unei decizii a formațiunii, dacă până la ora 14:00 pe 13 octombrie aceștia nu vor accepta înaintarea lui Andrei Năstase în calitate de candidat unic, PAS revenindu-i dreptul de a înainta primul-ministru, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” va participa la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 prin sprijinirea în campania electorală a candidatului desemnat de PAS. Pe de altă parte, PAS a emis o declarație că Maia Sandu se va retrage dacă în cel de-al doilea sondaj, va avea rezultate mai mici decât Andrei Năstase.
Evenimentul Zilei comentează că Igor Dodon mizează pe alegerile prezidențiale pentru a urma programul politic indicat de Moscova. Potrivit publicației, asta o demonstrează și programul său electoral, care nu are absolut nimic în comun cu funcția de președinte, dar face parte dintr-un proiect rusesc mult mai amplu, apropierea Chișinăului de Tiraspol, ceea ce iminent ar duce la anexarea efectivă a Republicii Moldova de către Transnistria.
Ori europeni, ori deloc – așa își întitulează scriitorul Alexandru Vakulovski editorialul de pe portalul deschide.md. Autorul amintește că Republica Moldova a supraviețuit ca stat doar mulțumită Uniunii Europene. Dintre țările de la granița de est a UE, Moldova beneficiază de cele mai multe fonduri europene. Mai ales după jaful bancar de la noi, bugetarii, dar și pensionarii, n-ar mai fi primit nimic de la stat. Apoi tot sistemul s-ar fi prăbușit. Din partea UE, România este țara care a investit și investește cel mai mult, subliniază autorul. Împrumuturi, grădinițe reparate, muzee, teatre, transport pentru elevi etc.
Iulian Chifu scrie pe același portal despre Concepția securității informaționale a Republicii Moldova, aprobată recent de către Guvern. El salută acest fapt, dar totodată, scrie expertul, există și elemente care trădează confuzia autorilor. Documentul pare a fi mai degrabă o Strategie de Securitate Cibernetică, decât de una de securitate informațională, potrivit autorului.