Alexandru Tănase: Moscova ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău

  • 17 Iunie 09:10
Alexandru Tănase: Moscova ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău

Autoritățile de la Chișinău trebuie să contracareze din fașă orice încercare a Rusiei de a distorsiona procesul electoral din Republica Moldova. Opinia aparține ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost făcută în contextul în care, recent, SUA, Canada și Marea Britanie au avertizat Republica Moldova despre încercările Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale. Alexandru Tănase spune că instituțiile statului trebuie să combată eficient fenomenul introducerii banilor ilegali în țară și să nu permită compromiterea parcursului european al Republicii Moldova, notează IPN.

Guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat despre tentativele Kremlinului și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Potrivit declarației comune, Kremlinul își susține persoanele de încredere în calitate de candidați la președinția Republicii Moldova și folosește dezinformarea și propaganda pentru a alimenta tensiuni în societate.

Cu certitudine, se întâmplă ceva grav. Pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă, în toți cei 30 de ani de Independență, s-a implicat deschis, impardonabil, în procesul electoral pentru a putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială. Dar niciodată nu am asistat la astfel de mesaje cât se poate de explicite. Am putea plasa acest mesaj și pe seama contextului. Războiul din Ucraina a determinat marile puteri să-și arunce măștile și să joace pe față. Cel mai probabil, serviciile de inteligență din aceste trei state dețin informații care le permit să concluzioneze că se pregătește ceva mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzii de bani sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradițional. Nu este exclus că Moscova, acum, în toi de război, când nu mai este necesar să respecți niciun fel de aparențe, ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Tănase spune că autoritățile Republicii Moldova ar trebui să acționeze cu precauție și inteligență pentru a contracara în fază incipientă acțiunile Kremlinului de destabilizare a situației din Republica Moldova. Potrivit lui Alexandru Tănase, miza principală a campaniei de dezinformare promovate de Rusia va fi eșecul referendumului constituțional.

Ținta va fi acest referendum, întreaga campanie va fi construită în jurul acestui subiect, nu va fi atacată președinta Maia Sandu, ci va fi atacată ideea referendumului. Autoritățile trebuie să fie cât se poate de prudente în acest sens, iar cel mai important instrument care poate fi utilizat în acest moment este controlul asupra resurselor financiare care vin în Republica Moldova, care pot fi utilizate pentru a plăti oameni care vor participa, eventual, la aceste acțiuni de destabilizare. Nu este exclus că Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a folosi coloana a 5-a de la Chișinău, inclusiv, agenții de influență infiltrați în mai multe partide pentru a compromite parcursul european al Republicii Moldova. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune care ar putea distorsiona procesul electoral sau influența opțiunile alegătorilor”, a mai spus fostul președinte al Curții Constituționale.

În declarația guvernelor Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se mai menționează că Kremlinul intenționează să provoace proteste în Moldova în cazul în care un candidat pro-rus nu va câștiga alegerile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău