Alexandru Cozer | Mizele lui Năstase și Ceban pentru turul II și micul truc al PSRM (Revista presei)

  • 22 Octombrie 2019 09:29
Alexandru Cozer | Mizele lui Năstase și Ceban pentru turul II și micul truc al PSRM (Revista presei)

Revista presei - 22 octombrie.

Despre ”Mizele lui Năstase și Ceban pentru turul II și micul truc al PSRM”, scrie Alexandru Cozer în Cotidianul. ”Miza principală a lui Andrei Năstase pentru turul II ar fi să asigure minimum prezența înregistrată în primul tur. Totuși, o participare cu cel puțin 10-15 mii de oameni în plus, care să se ridice la prezența din iunie 2018, i-ar da mai multă siguranță pentru o victorie. Pentru asta trebuie însă să-și joace mai bine atuul geopolitic, să iasă de această dată în dezbateri și per total să fie mult mai activ decât a fost în primul tur”, crede autorul. ”De cealaltă parte, Ceban pornește cu același handicap, de a fi reprezentatul stângii proruse la Chișinău, care i-a jucat festa și anul trecut. Așa cum s-a întâmplat și cu Greceanîi și Dodon în scrutinele anterioare. Are însă și el un atu important în faptul că dă dovadă de o cunoaștere mai bună a problemelor capitalei decât contracandidatul său, asta și pentru că s-a aflat timp de mai mulți ani în CMC”. Editorialistul mai remarcă ”trucul” PSRM, adică propunerea pentru Blocul ACUM de a extinde coaliția la nivel național. ”Socialiștii le-au propus partenerilor lor de la guvernare să le voteze președinți de raioane peste tot unde au ocupat prima poziție, în schimbul unei susțineri reciproce. (…) Insistența socialiștilor asupra acestei idei, a doua zi după alegeri, reprezintă mai degrabă un truc electoral care vizează Chișinăul. Șansele lui Ion Ceban de a învinge cresc cu cât scade falia dintre el și alegătorii de dreapta”.

Deutsche Welle amintește că "Niciodată până acum, în Chișinău, nu a învins, la alegerile locale, vreun candidat de stânga. Întotdeauna, aceștia s-au clasat pe prima poziție în turul întâi, dar de fiecare dată au pierdut alegerile în turul doi, pe fondul mobilizării electoratului pro-european".

Comentatorul politic Nicolae Negru s-a referit și el la rezultatele alegerilor locale, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. „PSRM este vizibil în frunte, pe liste de partid, a fost accepat de cei mai mulți cetățeni, era previzibil, așa arătau și sondajele. Un fel de surpriză e PDM, căruia i se prezicea o cădere burscă. Sondajele nu mai arătau cifrele de până la alegeri. O altă surpiză este și Chirtoacă, care a obținut 10%, ceea ce sondajele nu arătau”, spune Nicolae Negru.

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că viitorul edil este așteptat, biroul fiind „pregătit demult”, scrie Ziarul de Gardă. El a enumerat primele două probleme care necesită soluționări: reabilitarea rețelelor inginerești și a străzilor. „Să atragă atenția la rețelele inginerești subterane, care, din păcate, sunt într-o stare deplorabilă. În viziunea mea, cel puțin vreo 80% urmează a fi reparate capital – cele ale S.A „Apă-Canal Chișinău” și „Termoelectrica”. Ulterior, începem reabilitarea capitală a străzilor, pentru că nu este posibil să reabilitezi străzile până nu ai reparat rețelele subterane”, a afirmat edilul interimar. Potrivit lui Talmaci, viitorilor consilieri le rămân pentru examinare circa 2000 de proiecte de decizie, majoritatea fiind proiecte funciare. Totuși, având în vedere că a fost modificată legislația, cel puțin 70% dintre acestea urmează a fi retrase și modificate.

”Opțiunile alegătorului în scrutinul pentru locale: populismul, traseismul și nostalgia după socialism”, titrează Europa Liberă. Despre victoria candidatului Partidului Șor la Orhei, jurnalistul Ion Cernei afirmă că puțini votanți știu cine este primarul nou-ales. ”Fenomenul Șor s-a extins în satele din raion, unde concurenți anonimi pentru localnici și care au viză de domiciliu în alte orașe și sate au câștigat lejer din primul tur. Ion Cernei mai admite că succesul lui Ilan Șor la Orhei se explică și prin faptul că celelalte partide au lucrat prost în regiune”.

Portalul de limbă rusă, Newsmaker, se referă la candidații la funcția de procuror general, care nu au experiență în organele procuraturii. Jurnaliștii remarcă faptul că pentru prima dată, nu numai procurorii, ci și avocații și judecătorii pot candida la postul de procuror general. În lista candidaților apar, astfel, mai mulți avocați care nu au lucrat niciodată în procuratură, inclusiv un participant la protestele antiguvernamentale din 2017-2018 – Ștefan Gligor, unul dintre autorii reformei justiției din 2011-2016 – Vladsilav Gribincea, și avocatul lui Renato Usatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău