Alex Cozer | În această perioadă eu am văzut cel puțin trei Dodoni (Revista presei)

  • 17 Aprilie 2019 09:48
Alex Cozer | În această perioadă eu am văzut cel puțin trei Dodoni (Revista presei)

Revista presei - 17 aprilie.

„Din ceea ce se vede la Chișinău, alegerile anticipate sunt tot mai probabile”, afirmă europarlamentarul din România, Andi Cristea, citat de TVR Moldova. În opinia europarlamentarului, scenariul unor alegeri anticipate este tot mai probabil în condițiile în care la două luni de la alegeri nu se prefigurează o coaliție de guvernare. „Din păcate polarizarea politică nu a dispărut după alegerile din februarie și lucrurile nu sunt mai clare decât până la alegeri”, a subliniat Andi Cristea. Europarlamentarul român a mai adăugat că anticipatele ar putea să nu schimbe mult imaginea politică din Parlament și a subliniat că UE speră în consolidarea forțelor pro-europene la Chișinău.

Alex Cozer scrie în Cotidianul despre ”Ostaticul lui Plahotniuc”. Potrivit lui, ”Dodon a fost, și rămâne, în această perioadă personajul cheie la Chișinău. (…) Iar în această perioadă eu am văzut cel puțin trei Dodoni. Primul Dodon a fost Dodonul neutru. Pe acest Dodon l-am văzut cam până la „trilaterala” de la Reședința de Stat, cu PD și PSRM. Acesta era Dodonul care le spunea celor din ACUM că el nu poate vorbi în numele PSRM, (…) și că ar trebui de revenit la sistemul de vot mixt, întrucât cel proporțional a favorizat PD.(…) Al doilea Dodon a fost cel redevenit „lider informal al PSRM”, care începea deja să vorbească în numele socialiștilor și care a apărut exact după ce blocul ACUM i-a invitat oficial pe socialiști la dialog. (…) Iar ultima ispravă a celui mai recent Dodon a fost chiar ieri. În timp ce ACUM le mai întindea o mână socialiștilor, propunând „grupuri de dialog” în Parlament, el își trimitea toată fracțiunea la Moscova, în Duma de Stat a Rusiei.(…) Cei trei Dodoni au apărut, de fiecare dată, în momente cheie, iar intervențiile lor au avut un singur scop – să taie orice pod între ACUM și PSRM.

Nicolae Negru notează în Ziarul Național că ”O coaliție PSRM-„ACUM”, bazată pe ura față de Plahotniuc, ar fi un spectacol interesant de urmărit și ar presupune o „schimbare la față” a ambelor formațiuni. Un precedent de acest fel poate fi considerată alianța neformală între PCRM și PPCD, pe o platformă proeuropeană, realizată, de altfel, cu implicarea lui Băsescu, în 2005. Au suferit pierderi grele ambele formațiuni. Pentru PPCD ele au fost fatale, iar PCRM, analizând rezultatele din alegerile locale din 2007, și-a „corectat” cursul, ca să reintre în grațiile Moscovei. Și „ACUM”, dacă va merge la un mariaj politic în condițiile stabilite de PSRM, va plăti pentru aceasta în viitoarele alegeri”, este de părere editorialistul.

Președinta PAS, Maia Sandu, una dintre liderii Blocului ACUM vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre un eventual guvern minoritar și afirmă că formațiunea pe care o conduce împreună cu Andrei Năstase are oameni pentru Guvernul minoritar și ”voința politică să organizăm concursuri total transparente și corecte pentru a numi în funcții oameni în instituțiile independente, pentru că Guvernul și miniștrii sunt funcții politice, și acolo se numesc oameni politici pe care și-i asumă Blocul ACUM, în situația în care va fi votat acest Guvern minoritar”. Potrivit ei, ”Blocul ACUM a venit cu o soluție, care nu e perfectă – admitem acest lucru –, dar e mai bună decât orice altă soluție. Și ceea ce propunem noi este să începem procesul de eliberare a instituțiilor statului în Parlament”.

Portalul Anticorupție publică o investigație ce îi vizează pe consilierii raionali – ”abonați la banii publici”. ”Consilierii raionali care au și afaceri private se pare că „s-au abonat” la haznaua statului. Companiile în care ei au interese câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În același timp reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații varsă donații către partidele din care fac parte liderii acestora sau șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare”, scriu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Portalul Oameni și kilometri publică un amplu reportaj, cu titlul ”Economii pe inimi bolnave” despre: ”Cum e să fii bolnav „de inimă” într-o țară în care practic în jumătate din raioane nu există medici cardiologi de ani de zile, știind că afecțiunea de care suferi provoacă cele mai multe decese”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău