Alaiba, despre riscul ca municipiul Chișinău să rămână fără apă: Scandalul Apă-Canal ar fi creat artificial de primarul capitalei pentru a crește gradul de nemulțumire a cetățenilor

  • 27 Ianuarie 2023 09:24
Alaiba, despre riscul ca municipiul Chișinău să rămână fără apă: Scandalul Apă-Canal ar fi creat artificial de primarul capitalei pentru a crește gradul de nemulțumire a cetățenilor

Posibilitatea sistării apei în municipiul Chișinău poate fi parte a unui scenariu de inducere în societate a unei stări de panică, susține ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Acesta menționează că scandalul Apă-Canal ar fi creat artificial de primarul Chișinăului pentru a crește gradul de nemulțumire a cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

„Dacă aș fi un agent al Rusiei în Primăria Chișinău, probabil aș avea indicații similare ca să cresc cu tot ce pot nivelul de nemulțumire și de panică în societate, prin aplicarea unor metode nu neapărat violente, dar administrative. Tot ce se întâmplă este responsabilitatea autorităților municipale și trebuie să fie asumat de cei pe care oamenii i-au votat. Știm că Ion Ceban a fost în cel mai direct mod menționat de Departamentul de Stat al SUA, unica lui reacție a fost de a cere probe. Nu este o reacție adecvată, pentru că asemenea instituții nu operează cu astfel de metode. Dacă ești menționat de Departamentul de Stat înseamnă că există toate motivele”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Joi, 26 ianuarie, distribuitorul Premier Energy a anunțat că mai multe sedii ale societății Apă-Canal Chișinău riscă să rămână fără curent electric, din cauza datoriilor la energie. 

„Apă-Canal Chișinău” constituie deja peste 73 de milioane de lei. Premier Energy susține că „a tratat cu respect și înțelegere rezonabilă situația financiară dificilă” a SA „Apă-Canal Chișinău”, care nu a realizat acțiuni concrete îndreptate spre soluționarea situației create, datoria furnizorului de apă continuând să crească cu fiecare zi”.

La rândul său, primarul Ion Ceban și directoarea „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, au declarat că municipiul Chișinău riscă să rămână fără apă, solicitând Guvernului implicare pentru soluționarea problemei. 

Premierul Natalia Gavrilița a scris într-un mesaj pe Facebook, că va solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției financiare, să verifice cauzele formării datoriilor la instituțiile responsabile de acest serviciu public. „Municipalitatea trebuie să găsească soluții la aceste probleme și să nu caute pe seama cui să pună propriile eșecuri”, a declarat premierul.

Amintim că la începutul lunii noiembrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a organizat o ședință extraordinară cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, dispoziție semnată de către primarul general Ion Ceban pe 31 octombrie. Conform acelei dispoziții tariful pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea ajunge la peste 24 de lei. 

În ianuarie 2023, ANRE a aprobat noile tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către SA „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit proiectului aprobat de ANRE, pentru serviciul public de alimentare cu apă se aprobă un tarif de 11,12 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 13,29 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici. Totodată, pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate se aprobă un tarif de 4,18 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 11,17 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău